Walaupun retorik nuklear Putin, AS tidak lihat perlu menukar sikap nuklearnya, kata pegawai

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat tidak menyesuaikan semula postur nuklearnya akibat ucapan Presiden Rusia Vladimir Putin, kata seorang pegawai AS pada Rabu.

Pegawai itu, yang berbual secara tanpa nama, juga berkata Washington tidak melihat sebarang petunjuk bahawa Rusia sedang bersiap untuk menggunakan senjata nuklear di Ukraine selepas komen Putin.

Pegawai itu berkata Putin kelihatan mengulangi pendirian bahawa mereka akan menggunakan senjata nuklear jika kedaulatan mereka terancam.

“Kami tidak melihat sebarang sebab untuk menyesuaikan semula postur nuklear kami sendiri, mahupun sebarang petunjuk bahawa Rusia sedang bersiap untuk menggunakan senjata nuklear di Ukraine,” kata pegawai itu.

Adrienne Watson, jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih, berkata dalam kenyataan bahawa “tindakan Putin telah ceroboh dan tidak bertanggungjawab sepanjang konflik ini.”

“Ia adalah Rusia yang dengan ganas menyerang Ukraine tanpa provokasi atau justifikasi, dan kami akan terus menyokong Ukraine ketika mereka mempertahankan rakyat dan wilayah berdaulat mereka daripada agresi Rusia,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.