Wanita ditangkap dalam pembunuhan pelawak Amerika, aktivis diculik di Colombia: laporan

(SeaPRwire) –   Seorang wanita yang didakwa telah memperdaya aktivis AS untuk penculikannya dan kematian akhirnya telah ditangkap oleh polis di Colombia, menurut laporan.

Wanita itu, yang tidak diidentifikasi, dipahami telah ditangkap pada hari Rabu berkaitan dengan kematian mengerikan Tou Ger Xiong, 50, seorang lelaki Amerika Asia dari Woodbury yang mayatnya dijumpai ditikam dan dibuang di jurang di La Corcovada, barat laut Medellín.

Xiong pergi bertemu wanita itu pada Ahad ketika dia yang menahan beliau untuk tebusan sebelum didakwa membunuhnya. Beliau dijumpai dengan luka tikaman berbilang, trauma kekuatan pukulan dan telah jatuh dari ketinggian 60 kaki.

Butiran mengenai penangkapan wanita itu dan peranan yang mungkin dimainkannya dalam pembunuhan masih tidak diketahui, walaupun New York Post melaporkan beliau telah ditahan. Digital menghubungi polis Colombia dan Kedutaan AS di Colombia tetapi tidak menerima sebarang makluman. Jabatan Negara mengesahkan kematian Xiong, tetapi tidak memberikan apa-apa butiran lanjut mengenai kematiannya.

Berita penangkapan itu datang ketika adik lelaki mangsa, Eh Xiong, mendedahkan adiknya yang lebih muda mengenali wanita yang pergi bertemu, sementara gambar mangsa muat naik dalam talian bersama wanita cantik ketika melakukan perjalanan ke Amerika Selatan telah muncul.

“Malangnya, beliau telah diatur, kami percaya beliau telah ditipu,” kata Eh Xiong kepada Daily Mail. “Kami membenarkan pihak penguatkuasa melakukan kerja. Tetapi individu yang ditemuinya beliau mengenali dari pertemuan sebelumnya dari lawatan sebelumnya.”

Xiong, yang dilahirkan di Laos dan menghabiskan empat tahun zaman kanak-kanaknya di kem pelarian di Thailand, sangat terlibat dalam komuniti Hmong Minnesota dan bekerja untuk mempromosikan budaya mereka dan menumpaskan rasisme. Orang Hmong ialah

Beliau berdagang harian di Colombia semasa siang hari sambil menetap di rumah kawannya dan, pada waktu malam, mereka akan melawat restoran dan bar di bandar itu, menurut Daily Mail.

Eh Xiong berkata kecenderungan abangnya bertemu orang baru dan kepercayaannya kepada

“Beliau sangat boleh dipercayai dan beliau benar-benar melihat yang terbaik dalam setiap orang. Saya fikir itulah kelemahannya,” kata Eh Xiong. “Mungkin beliau mempercayai dan melihat yang terbaik dalam orang lain dan kemudian beliau tidak pernah risaukan keselamatan diri kerana jenis personalitinya.”

Tou Ger Xiong baru-baru ini memuat naik gambar dirinya berpose bersama seorang wanita berambut merah jambu cantik, bersama beberapa gambar wanita itu sendiri. Tidak diketahui sama ada wanita itu mempunyai apa-apa kena mengena dengan kematian Tou Ger Xiong, atau jika beliau ialah wanita yang ditangkap.

Keluarga Tou Ger Xiong berkata beliau menghayati budaya Hmong dengan mendidik penontonnya mengenai asal-usulnya dan membantu mengasaskan kumpulan seperti Tindakan Komuniti Menentang Rasisma dan Perkongsian Hmong Amerika. Beliau dinamakan felo dalam 2019 dan laman web yayasan itu menyatakan beliau menguatkan suara komunitinya dan berkhidmat sebagai tenaga pemacu perubahan.

Dalam satu posting bergerak ke laman Facebooknya bulan lepas, Hmong memberitahu pengikutnya sebanyak 20,000 untuk menghayati perubahan hidup.

“Kadang-kadang hubungan berakhir, ahli keluarga boleh jauh, kawan karib berpecah, perceraian berlaku, dan rakan sekerja dipecat, itulah kehidupan,” beliau menulis.

“Bila itu berlaku adalah OK untuk meletakkan egos kita dan bergerak maju. Gosip, dengki, penipuan, iri hati, dan pembohongan semuanya racun yang diuji sendiri yang akan perlahan-lahan membunuh anda dari dalam. dan menghalang lebih banyak keindahan untuk tumbuh di dalam anda.”

“Jadi bukannya balas dendam dan maut kepada semua, pilih kasih diri, maafkan, dan kasih sayang. Keindahan tidak boleh tumbuh di dalam hati penuh kemarahan.”

“Hari Sabtu yang diberkati rakan-rakan – TGX.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.