Wanita ditikam hingga mati di ibu kota Greece setelah mencari perlindungan polis daripada bekas pasangan

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Yunani pada Selasa memerintahkan siasatan tergesa-gesa ke atas seorang wanita yang dibunuh di luar balai polis Athens di mana beliau baru saha meminta perlindungan daripada bekas teman lelakinya.

Kematian wanita berusia 28 tahun itu memicu seruan baru daripada parti pembangkang kiri untuk mengiktiraf femisid – pembunuhan wanita atau gadis dengan motivasi berkaitan jantina – sebagai istilah yang tersendiri dalam undang-undang Jenayah Yunani.

Menteri yang bertanggungjawab terhadap polis, Michalis Chrisochoidis, berjanji akan menjalankan siasatan “penuh, mendalam” terhadap pembunuhan yang berlaku beberapa dozen meter dari stesen polis Aghii Anargyri pada Isnin.

Bekas teman lelaki wanita berusia 39 tahun itu ditahan dan sedang menerima rawatan di bawah penjagaan polis di hospital psikiatri selepas didakwa sengaja menikam dirinya berikutan serangan itu.

“Apa yang penting sekarang ialah menyiasat sepenuhnya insiden itu … dan melihat apa yang dilakukan atau tidak dilakukan oleh polis,” kata Chrisichoidis kepada stesen televisyen negara ERT. “Ini perlu dilakukan dalam tempoh sangat singkat, jam malah.”

Satu kenyataan polis Selasa menyatakan mangsa melawat balai polis bersama kawan dan melaporkan bahawa bekas teman lelakinya – terhadap siapa beliau pernah membuat aduan rasmi terdahulu kerana tingkah laku menindas – telah berkeliaran di luar rumahnya.

Menurut kenyataan itu, beliau meminta kereta patroli untuk mengantarkannya pulang bagi perlindungan, tetapi kerana beliau enggan membuat aduan rasmi, beliau diarahkan untuk menghubungi talian kecemasan polis untuk menghantar kenderaan.

Kenyataan itu menyatakan beliau membuat panggilan itu semasa meninggalkan balai polis. “Tetapi semasa beliau bercakap dengan pegawai, beliau tiba-tiba diserang oleh bekas teman lelakinya, yang membunuhnya dengan pisau.”

Presiden Yunani Katerina Sakellaropoulou menyatakan kejutan terhadap pembunuhan itu.

“Pembunuhan … lagi satu femisid, mengejutkan dan memarahkan kami,” katanya dalam kenyataan. “Ia menunjukkan … tanggungjawab segera pihak berkuasa untuk memerangi keganasan dan jenayah berdasarkan jantina.”

Kenyataan polis menyatakan anggota pasukan itu dilatih untuk bertindak balas terhadap keganasan berdasarkan jantina, mengikut protokol “yang sentiasa dikemaskini.”

“Ia perlu diperiksa sejauh mana protokol ini diikuti,” kata Chrisichoidis. Beliau menambah bahawa walaupun menyokong pembaharuan kod jenayah yang diminta oleh parti pembangkang, ini perlu diikuti melalui “perbincangan serius dan tenang” oleh pakar undang-undang.

Penikaman Athens merupakan kes keenam femisid dilaporkan di Greece tahun ini. Pada 2023, 15 kes dilaporkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.