Warga Amerika Syarikat ditahan di Republik Dominika, dituduh membunuh 3 wanita di Honduras

(SeaPRwire) –   Polis di Honduras mengumumkan warga Amerika Syarikat Gilbert Reyes Bermúdez telah ditahan di Republik Dominica atas tuduhan membunuh tiga wanita di pulau Roatán, Honduras.

Suspek berusia 36 tahun itu didakwa membunuh María Antonia Cruz, Nikendra McCoy dan Dione Solórzano selepas pergi keluar bersama mereka pada 6 Januari. Keesokan harinya, Reyes Bermúdez didakwa melarikan diri dari Honduras dan wanita-wanita itu dilaporkan hilang. Mayat mereka ditemui dengan luka tembakan di dalam kenderaan tiga hari kemudian, akhbar Costa Rica Tico Times melaporkan.

Salah seorang mangsa, Solórzano, dilaporkan bekas rakan kongsi Reyes, menurut penerbitan itu.

Reyes Bermudez tiba di Republik Dominica pada 16 Mac, menurut akhbar dalam talian Dominican Today.

Akhbar Dominican Today melaporkan bahawa pihak berkuasa merampas $205 dan 600 peso tunai dari Reyes Bermudez, serta pasport Amerika, dua telefon bimbit, dan barang peribadi lain termasuk dokumen, kunci, kacamata, dan dompet, yang kemudiannya disimpan oleh OCN-Interpol Santo Domingo.

Proses ekstradisi Reyes telah bermula, Polis Kebangsaan Honduras mengumumkan di Facebook. Bukti tapak jenayah dan keterangan saksi akan digunakan dalam kes terhadapnya, kerajaan Honduras berkata dalam kenyataan media.

Negara Amerika Tengah itu mempunyai kadar femisid, pembunuhan sengaja wanita, tertinggi di kalangan negara-negara Amerika Latin, dan kelima tertinggi di dunia, menurut Tico Times.

berusaha menghubungi Jabatan Negeri Amerika Syarikat untuk komen mengenai penahanan Reyes tetapi tidak segera mendapat maklumbalas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.