Warganegara Lubnan yang dikenakan sanksi atas dugaan kaitan dengan Hamas ditemukan mati di dekat Beirut

(SeaPRwire) –   Seorang warganegara Lubnan yang dikenakan sanksi oleh AS kerana didakwa mempunyai kaitan dengan kumpulan Palestin Hamas telah ditemui mati pada Rabu selepas dia hilang selama seminggu, media negara Lubnan dan pegawai kehakiman berkata.

Mohammad Srour, 57, dikenakan sanksi oleh AS pada Ogos 2019 kerana memberi “sokongan kewangan, bahan, teknologi, perkhidmatan kewangan atau lain-lain” kepada Hamas dan kerana afiliasinya dengan Hezbollah. Beliau dituduh memindahkan puluhan juta dolar setahun kepada sayap tentera Hamas, Briged Qassam, yang kini sedang berperang dengan tentera udara Israel di Gaza.

Pegawai kehakiman Lubnan berkata Srour bekerja untuk sayap kewangan Hezbollah.

Seorang pegawai kanan Kementerian Perbendaharaan AS melawat Lubnan pada bulan Mac dan menekan pihak berkuasa untuk menghalang dana yang disalurkan kepada Hamas melalui negara Laut Mediterranean itu.

Ahli keluarga Srour dalam kenyataan disiarkan berkata semua urusan kewangannya adalah telus dan beliau hanya bekerja dalam pertukaran wang. Mereka mendesak agensi keselamatan untuk segera menemui pelaku.

Keadaan kematian Srour tidak jelas.

Agensi Berita Negara Lubnan, merujuk kepada Srour dengan inisialnya, berkata beliau hilang selama beberapa hari selepas pergi ke kedai pemindahan wang untuk mengeluarkan bayaran yang dihantar kepadanya. NNA berkata mayatnya dijumpai dengan luka tembakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.