Wartawan Congo dipenjarakan dalam kes ‘maklumat palsu’, kata kumpulan hak asasi

(SeaPRwire) –   Wartawan Congo Stanis Bujakera dijangka dibebaskan tidak lama selepas mahkamah menjatuhkan hukuman enam bulan penjara ke atasnya Isnin atas tuduhan menyebarkan maklumat palsu antara lain tuduhan, menurut kumpulan Reporters Without Borders.

Beliau dijangka dibebaskan beberapa jam atau hari selepas keputusan itu, selepas beliau telah menjalani lebih enam bulan menanti perbicaraan. Mahkamah di Kinshasa juga mengenakan denda 1 juta franc Congo ($360.)

Bujakera bekerja untuk Actualité.CD, sebuah , dan Jeune Afrique, sebuah majalah berpangkalan di Paris, antara lain.

Bujakera, yang menafikan semua tuduhan, pernah menghadapi hukuman penjara sehingga 20 tahun. Beliau dituduh memalsukan nota yang melibatkan seorang pegawai perisikan Congo dalam pembunuhan jurucakap pembangkang.

“Beliau tidak sepatutnya ditahan, didakwa, dipenjarakan dan dihukum berdasarkan kes yang jelas-jelas dipalsukan terhadapnya,” kata Reporters without Borders dalam kenyataan.

Actualité.CD menyatakan dalam kenyataan bahawa ia berdiri di belakang laporan Bujakera dan menyeru peguamnya untuk merayu.

Penjara Bujakera mendapat kecaman meluas daripada pertubuhan hak antarabangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.