Wartawan Russia-Amerika ditangkap 2 bulan lagi berikutan perintah mahkamah

(SeaPRwire) –   Mahkamah di Rusia pada Isnin memerintahkan wartawan Rusia-Amerika ditahan di penjara selama dua bulan lagi menunggu siasatan dan perbicaraan, dalam langkah lanjut menindas pembangkang dan kebebasan bersuara.

Alsu Kurmasheva, seorang editor untuk perkhidmatan Bahasa Tatar-Bashkir Radio Bebas Eropah/Radio Liberty yang didanai kerajaan AS, telah ditahan pada 18 Oktober dan didakwa kerana gagal mendaftar sebagai ejen asing ketika mengumpul maklumat tentang tentera Rusia. Kemudian, beliau juga didakwa dengan menyebarkan “maklumat palsu” tentang tentera Rusia.

Mahkamah pada Isnin memerintahkan beliau kekal di belakang jeruji setidaknya sehingga 5 Jun.

Kurmasheva, yang memegang kerakyatan AS dan Rusia dan tinggal di Prague bersama suami dan dua anak perempuannya, boleh menghadapi hingga 10 tahun penjara jika disabitkan, menurut RFE/RL.

Beliau memberitahu wartawan di mahkamah pada Isnin bahawa beliau “tidak sihat secara fizikal” dan beberapa “penyakitnya” telah merebak ketika ditahan. “Syarat hidup sangat buruk, saya tidak ada cara untuk menjaga kesihatan saya,” katanya, menambah bahawa bantuan perubatan di pusat tahanan adalah “minimum.”

Pihak berkuasa Rusia telah mengintensifkan serangan terhadap pengkritik Kremlim dan wartawan bebas selepas Presiden Vladimir Putin menghantar tentera ke Ukraine pada Februari 2022, menggunakan undang-undang yang secara berkesan mengkriminalisasikan sebarang penerangan awam tentang konflik yang menyimpang dari garis Kremlin.

Kurmasheva adalah wartawan AS kedua ditahan di Rusia tahun lepas, selepas wartawan Wall Street Journal ditahan atas tuduhan pengintipan pada Mac. Gershkovich dan majikannya menolak tuduhan, dan pihak berkuasa AS menetapkan beliau ditahan secara salah.

Kurmasheva pada mulanya dihentikan pada 2 Jun di Lapangan Terbang Antarabangsa Kazan selepas melawat ibunya yang sakit di Rusia bulan lepas. Pegawai menyita pasport AS dan Rusianya dan mengenakan denda kerana gagal mendaftar pasport ASnya. Beliau menunggu pasportnya dikembalikan apabila ditahan atas tuduhan baharu pada Oktober. RFE/RL menyeru pembebasannya.

RFE/RL telah dimaklumkan oleh pihak berkuasa Rusia pada 2017 untuk mendaftar sebagai ejen asing, tetapi telah mencabar penggunaan undang-undang ejen asing Moscow di Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah. Pertubuhan itu telah dikenakan denda jutaan dolar oleh Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.