West Virginia alami lima tornado minggu lepas, lebih dua kali ganda purata tahunan

(SeaPRwire) –   CHARLESTON, W.Va. (AP) — National Weather Service pada Isnin mengesahkan lima terukan angin semasa ribut yang berlepas merentasi minggu lepas. Ini lebih daripada ganda purata negeri untuk seluruh tahun.

West Virginia menyaksikan purata dua ribut setahun dari 1993 hingga 2022. Bilangan ribut yang paling banyak direkodkan di negeri oleh perkhidmatan cuaca ialah 15, pada tahun 1998.

Perkhidmatan cuaca berkata ribut lemah menyentuh sepanjang garis sempadan Wayne-Cabell, selatan komuniti Huntington. Ia mempunyai angin maksimum 100 batu sejam (161 km/j) dan panjang laluan kira-kira setengah batu (730 meter). Ia menyebabkan kerosakan pokok meluas dan memusnahkan atau merosakkan beberapa struktur.

Tiada kematian dilaporkan daripada lima ribut pada 2 April. Tiga gempa bumi disahkan di Kanawha County dan satu di Fayette County.

Ketua Menteri Jim Justice mengisytiharkan darurat negeri daripada ribut di 15 daripada 55 daerah West Virginia, membolehkan sumber negeri digunakan dan usaha tindak balas kecemasan dipercepatkan. Ribut menghasilkan banjir sederhana sepanjang beberapa komuniti Sungai Ohio.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.