Whistleblower kejahatan perang Australia mengaku bersalah

(SeaPRwire) –   Bahan yang dibocorkan kepada wartawan oleh David McBride membawa kepada penyiasatan yang mendapati bahawa askar telah membunuh warga awam Afghanistan secara haram

David McBride, bekas peguam tentera yang membantu mendedahkan dakwaan jenayah perang Australia di Afghanistan, mengaku bersalah pada Jumaat di mahkamah Canberra terhadap tiga tuduhan berkaitan pendedahan maklumat sulit kepada media.

McBride, yang asalnya dihadapi lima tuduhan, mengaku bersalah di Mahkamah Tinggi Wilayah Ibu Negara Australia (ACT) atas kesalahan termasuk mencuri maklumat kerajaan dan kemudian menyerahkannya kepada wartawan untuk Penyiaran Australia (ABC).

Pengakuan bersalah itu datang selepas pasukan guaman McBride meninggalkan pembelaan yang mendakwa pendedahan kepada media dilindungi oleh perlindungan pemberi maklumat, dan mengikuti campur tangan kerajaan bahawa beberapa dokumen, jika dibincangkan semasa perbicaraan, boleh menggugat “keselamatan dan pertahanan Australia”.

“Saya akan berkata satu perkara,” kata McBride pada Jumaat di luar mahkamah di Canberra, mengikut The Guardian. “Saya berdiri tegak, dan saya percaya saya telah melaksanakan tugas… dan saya melihat ini sebagai permulaan Australia yang lebih baik.”

Semasa perbicaraan, mahkamah mendengar bahawa McBride merasakan dia mempunyai kewajipan moral untuk bersuara selepas bimbang dengan apa yang digambarkannya sebagai “penyiasatan berlebihan” atas dakwaan salah laku oleh askar pasukan khas, yang dipercayainya “berlebihan” dan menjejaskan keselamatan askar, kata ABC.

Bahan yang dibocorkan McBride membentuk asas pendedahan ABC 2017 ‘The Afghan Files’, yang merinci dakwaan jenayah perang terhadap pasukan Australia di Afghanistan.

Keterangan itu membawa kepada penyiasatan yang mendapati bahawa askar Australia telah membunuh 39 orang Afghanistan antara 2005 dan 2016; tambahan pula, askar Australia telah meletakkan bukti penggunaan senjata pada orang awam yang terbunuh dalam pertempuran.

Beberapa bulan selepas McBride ditangkap pada 2019, pejabat ABC diserbu oleh polis persekutuan sebagai sebahagian daripada siasatan terhadap salah seorang wartawan, Dan Oakes, yang menerbitkan laporan dari maklumat yang dibocorkan. Pendakwaan enggan melanjutkan tuduhan terhadap Oakes, dengan menyatakan bahawa ia tidak berada dalam kepentingan awam untuk berbuat demikian.

Penganiayaan McBride, bagaimanapun, telah membawa kepada dakwaan bahawa perlindungan pemberi maklumat Australia tidak cukup kukuh. “Ini adalah hari gelap untuk demokrasi di Australia,” kata Rex Patrick, bekas Senator dan pengasas Whistleblower Justice Fund, kepada BBC.

“Tiada kepentingan awam untuk menganiaya pemberi maklumat, dan tentunya tiada kepentingan awam untuk menghantar mereka ke penjara,” tambah peguam hak asasi manusia Kieran Pender, juga kepada BBC.

Berbicara di luar mahkamah, pasukan guaman McBride memberi isyarat kepada rayuan yang mungkin; peguamnya Mark Davis berkata bahawa campur tangan kerajaan untuk menyekat bahan penting untuk pembelaan mereka telah memberi “pukulan maut”. McBride kini dijangka akan dihukum awal tahun depan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)