Yunani dihadapkan dengan tuduhan atas kegagalan menyiasat kecelakaan kapal penumpang yang mengakibatkan banyak korban jiwa

(SeaPRwire) –   Dua kumpulan hak asasi manusia antarabangsa utama pada Khamis menuduh pihak berkuasa Yunani gagal menyiasat dengan betul keadaan berkenaan karamnya bot pelarian yang mengorbankan ratusan nyawa enam bulan lalu.

Dalam laporan bersama, Amnesty International dan Human Rights Watch berkata “tiada kemajuan bermakna” dicapai dalam menyiasat dakwaan daripada sesetengah mangsa bahawa operasi menyelamat ditangguhkan dan diurus dengan buruk.

Sebanyak 750 orang dipercayai telah dimuatkan ke dalam “Adriana”, sebuah kapal nelayan berkarat yang karam pada 14 Jun lalu di barat daya semasa dalam perjalanan dari Libya .

Berikutan penenggelaman itu, 104 orang diselamatkan — kebanyakannya pelarian dari Syria, Pakistan, dan Mesir — dan 82 mayat ditemui.

Kedua-dua kumpulan hak asasi manusia berkata mereka menemubual 21 mangsa dan lima ahli keluarga orang yang masih hilang serta wakil pihak pengawal pantai Yunani dan polis Yunani.

“Mangsa dan keluarga mereka yang hilang dan mati layak mendapat penjelasan penuh mengenai apa yang berlaku,” kata Judith Sunderland, pengarah penyelidikan Human Rights Watch untuk Eropah dan Asia Tengah kepada Associated Press.

“Penyelidikan kami mengesahkan bahawa satu senarai kegagalan membawa kepada karam kapal yang membawa maut,” kata Sunderland, menambah bahawa kapal itu jelas “terlalu sesak, tidak sesuai laut dan berada dalam bahaya” beberapa jam sebelum terbalik.

Sesetengah mangsa mempersoalkan kenyataan rasmi pihak berkuasa Yunani bahawa orang di atas kapal trawler enggan menerima tawaran bantuan.

Berdasarkan temubual itu, Sunderland berkata pihak berkuasa Yunani telah menerima amaran daripada Frontex dan anak kapal kapal lalu lalang bahawa trawler itu berada dalam bahaya berkemungkinan tenggelam serta semasa panggilan minta tolong dibuat secara terus oleh penumpang kepada pihak berkuasa Yunani dan kepada pertubuhan amal.

Dakwaan itu memicu pelancaran siasatan bebas bulan lalu oleh ombudsman negara Yunani. Ia berkata pihak pengawal pantai gagal menjalankan siasatan tatatertib terhadap tindak balas agensi itu pada 14 Jun. Pada September, 40 mangsa memulakan tindakan undang-undang terhadap pihak berkuasa Yunani. “Ia adalah kubur besar di laut, 40 kilometer selatan daratan Yunani – Saya tidak mahu tinggal di negara seperti itu,” kata Thanasis Kampagiannis, peguam mewakili pemohon. “Saya terkejut selepas semua bulan ini, kita masih tidak tahu dengan tepat apa yang berlaku dan berapa ramai yang mati. Saya berasa malu bahawa kita masih menggambarkan bilangan kematian sebagai ‘kira-kira 600’,” katanya.

Pihak pengawal pantai Yunani, membalas laporan itu, menafikan dakwaan bahawa ia bertindak melanggar amalan keselamatan antarabangsa, menegaskan bahawa ia telah menjalankan lebih 6,000 operasi menyelamat sejak 2015 dan menyelamatkan hampir 250,000 orang.

“Pegawai pihak pengawal pantai Yunani … beroperasi dengan rasa tanggungjawab yang tinggi, profesionalisme dan hormat mutlak terhadap nyawa manusia dan hak asasi manusia,” kata agensi itu.

Pegawai kerajaan menggambarkan kritikan terhadap pihak pengawal pantai sebagai tidak adil dan menekankan bahawa salah sepenuhnya terletak pada penyeludup yang memuatkan pelarian ke dalam bot tidak sesuai laut. Frontex telah menafikan dakwaan dibuat oleh sesetengah mangsa bahawa ia telah gagal dalam usaha menarik kapal sebelum tenggelam.

Mangsa selamat karam kapal, Rana Husnain, dari Pakistan, berkata beliau membuat perjalanan ke Eropah bersama sepupunya yang hilang dalam karam kapal, tetapi belum mendengar sama ada sepupunya itu tergolong dalam mayat yang ditemui. “Apabila bot itu terbalik saya jatuh ke dalam air,” kata Husnain kepada Associated Press. “Saya tidak tahu berenang… Saya pegang botol air plastik besar dengan sebelah tangan. Saya berada di laut selama 15 minit… Saya terselamat, sepupu saya hilang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.