Zambia bergegas menyelamatkan 7 orang terperangkap di tambang tembaga milik China

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa berkata pada Selasa mereka sedang menggunakan kuasa penuh untuk mengeluarkan air dan lumpur dari lombong tembaga milik syarikat Cina di mana tujuh pekerja tambang terperangkap di bawah tanah.

Dua pekerja Cina dan lima pekerja Zambia terperangkap pada Isnin apabila air dan lumpur memasuki terowong di mana mereka bekerja di lombong Macrolink di Ndola, kira-kira 248 batu dari ibu negara, Lusaka. Satu pekerja tambang berjaya melarikan diri.

Ketua Polis Wilayah Copperbelt, Peacewell Mweemba, memberitahu Agensi Berita Antarabangsa bahawa pihak berkuasa sedang menghantar peralatan dari pelbagai syarikat tambang untuk apa yang masih diharapkan sebagai misi menyelamat.

“Untuk sekarang, kami masih berharap mereka masih hidup,” katanya.

Media tempatan melaporkan bahawa pekerja tambang tersebut sedang bekerja pada kedalaman kira-kira 257 ela dari permukaan tanah.

Media tempatan melaporkan bahawa pekerja tambang yang berjaya melarikan diri, Penjani Kaumba, menyatakan beliau telah melihat air datang dari terowong dan segera memaklumkan rakan sekerja, tetapi terlambat.

Zambia merupakan salah satu pengeluar tembaga terbesar di dunia, dan syarikat-syarikat Cina telah melabur berbilion-bilion dolar di sektor pertambangan di sana.

Satu lagi kemalangan di lombong Zambia pada November mengorbankan sekurang-kurangnya 11 nyawa, dengan yang lain dilaporkan hilang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.