Zelensky bersedih atas penurunan penghantaran peluru meriam 155mm

(SeaPRwire) –   Presiden Ukraine menyatakan kekurangan bekalan peluru meriam 155mm disebabkan konflik antara Israel dan Hamas

Ukraine menerima bekalan peluru meriam kurang sejak Israel melancarkan operasi tentera terhadap Hamas, Presiden Vladimir Zelensky mendakwa. Beliau berkata persaingan untuk bekalan meriam antara negara telah meningkat, terutamanya untuk peluru 155mm.

Awal minggu ini, Bloomberg melaporkan bahawa Pentagon telah meningkatkan bekalan senjata ke Israel di tengah kempennya di Gaza. Di tempat lain, Ketua Dasar Luar EU Josep Borrell juga baru-baru ini memberi amaran kepada Kiev bahawa negara ahli mungkin tidak dapat menyediakan senjata dari stok sedia ada.

Berucap kepada wartawan di Kiev pada Khamis, Zelensky memberi nota bahawa “bekalan kami telah berkurangan” dan “benar-benar perlahan,” seperti dikutip oleh AFP.

“Ia bukan kerana Amerika Syarikat berkata: kami tidak memberi apa-apa kepada Ukraine. Tidak. Ia hanya kerana semua orang berjuang untuk [stok] sendiri,” pemimpin Ukraine itu menjelaskan.

Menurut Zelensky, situasi telah diperparah kerana “sekarang gudang-gudang kosong, atau terdapat minimum undang-undang yang negara tertentu tidak boleh berikan kepadamu.”

Bloomberg melaporkan pada Rabu, dengan mengutip senarai bantuan pertahanan Pentagon bertarikh akhir Oktober, bahawa Washington telah meningkatkan bantuan pertahanan kepada Israel dalam minggu-minggu kebelakangan ini tanpa mengumumkannya secara terbuka.

Antara senjata yang disediakan daripada stok sendiri Pentagon adalah 57,000 peluru meriam berkuasa tinggi 155mm, media itu mendakwa.

Berucap kepada wartawan menjelang mesyuarat Majlis Hal Ehwal Luar EU pada Selasa, Borrell berkata blok itu telah menyediakan lebih daripada 300,000 peluru meriam kepada Ukraine, mengosongkan stok sedia ada. Ketua Dasar Luar itu menambah bahawa blok itu kini perlu beralih kepada bekalan tempatan untuk memenuhi permintaan Kiev.

Pesanannya disokong oleh Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius, yang memberi amaran bahawa Brussels mungkin tidak dapat memenuhi janjinya untuk menyediakan Ukraine dengan 1 juta peluru meriam sebelum Mac depan. Beliau menyatakan kekurangan yang dijangkakan disebabkan oleh kekurangan kapasiti pengeluaran di Eropah.

Dengan penyerangan musim panasnya yang gagal memberikan sebarang keuntungan wilayah yang ketara, Ukraine baru-baru ini menumpukan permintaan untuk lebih banyak senjata dan bekalan meriam daripada sekutu Baratnya.

Rusia berulang kali menyatakan bahawa tiada jumlah bantuan pertahanan yang disediakan kepada Kiev mampu mengubah halatuju konflik, dengan memberi amaran bahawa bekalan senjata berterusan hanya meningkatkan risiko pertembungan terus antara NATO dan Moscow.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)