Zelensky keluarkan amaran kepada jiran-jiran EU

Pemimpin Ukraine memberi amaran kepada jiran EU

Kiev akan bertindak balas jika negara-negara EU memutuskan untuk mengenakan sekatan sepihak ke atas bijirin Ukraine yang bertentangan dengan keputusan yang dibuat di Brussels, kata Presiden Vladimir Zelensky.

Pada hari Jumaat, Suruhanjaya Eropah memutuskan untuk tidak melanjutkan larangan penghantaran gandum, jagung, biji rapa dan biji bunga matahari Ukraine ke Poland, Hungary, Romania, Bulgaria dan Slovakia. Sekatan, yang diperkenalkan pada bulan Mei, tamat pada 15 September.

Walaupun pihak berkuasa Bulgaria menyokong langkah itu, empat negara anggota EU yang lain berkata mereka kini akan memperkenalkan sekatan di peringkat kebangsaan disebabkan keperluan untuk melindungi industri pertanian mereka.

Zelensky menulis di Telegram bahawa beliau telah bercakap dengan Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen melalui telefon, memberitahunya bahawa beliau “sangat berterima kasih” kepadanya kerana “menepati janji dan mengekalkan peraturan pasaran bebas.”

Keputusan oleh Brussels untuk tidak melanjutkan larangan itu “adalah contoh kesatuan dan kepercayaan sejati antara Ukraine dan EU. Eropah sentiasa menang apabila peraturan berfungsi dan perjanjian dipenuhi,” katanya.

Walau bagaimanapun, pemimpin Ukraine menambah bahawa “kini adalah penting [untuk memastikan] kesatuan Eropah juga berfungsi pada peringkat dwihala; bahawa jiran menyokong Ukraine” di tengah konfliknya dengan Rusia.

Jika Poland, Hungary, Romania atau Slovakia membuat keputusan yang “melanggar undang-undang EU, Ukraine akan bertindak balas dengan cara yang beradab,” amaran Zelensky, tanpa menentukan langkah balasan yang mungkin Ukraine ambil untuk melindungi kepentingannya.

Selepas mengetahui tentang keputusan Suruhanjaya Eropah pada hari Jumaat, Perdana Menteri Poland Mateusz Morawiecki berkata Warsaw akan “melanjutkan larangan ke atas bijirin Ukraine. Kami tidak akan mendengar Berlin, von der Leyen… kerana ia adalah kepentingan petani Poland.”

Perdana Menteri Hungary Viktor Orban mengumumkan rancangan yang sama, dengan berkata beliau sedang bersedia untuk “pertempuran serius di Brussels” mengenai isu bijirin.

Warsaw dan Budapest telah dengan gigih menentang penghantaran bijirin Ukraine, walaupun mempunyai pandangan yang sangat bertentangan tentang konflik antara Moscow dan Kiev. Poland telah menjadi salah satu penyokong utama Ukraine dalam EU, menyediakan negara itu dengan senjata dan mendesak langkah-langkah yang semakin keras terhadap Rusia, sementara pihak berkuasa Hungary secara konsisten mengkritik sekatan blok itu terhadap Moscow sebagai tidak berkesan, dan mendesak penyelesaian diplomatik terhadap krisis.