Zelenskyy akan berucap kepada senator AS semasa taklimat sulit mengenai bantuan ketenteraan terhenti ke Ukraine, Israel

(SeaPRwire) –   Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy dijangka akan berucap kepada senator AS selasa ini semasa brifing sulit mengenai bantuan tentera terhenti ke Ukraine, Israel.

Brifing itu, yang akan turut serta menteri-menteri Pertahanan, Luar Negeri dan pegawai-pegawai keselamatan kebangsaan yang lain, datangnya ketika Kongres sedang mendesak agar meluluskan pakej bantuan $106 bilion untuk perang di Ukraine, Israel, dan keperluan keselamatan lain.

Pemimpin Majoriti Senat Isnin lalu menekankan keperluan bantuan lanjutan kepada Ukraine, dengan berkata usaha perang Kyiv untuk mempertahankan diri daripada pencerobohan Rusia mungkin akan terhenti tanpanya.

Pengarah Pejabat Pengurusan dan Bajet Shalanda Young juga memberi amaran kepada ahli-ahli parlimen bahawa AS akan kehabisan dana untuk menghantar senjata dan bantuan ke Ukraine menjelang akhir tahun ini.

Tetapi permintaan bantuan tambahan $106 bilion Biden menghadapi keraguan mendalam daripada ahli-ahli politik GOP yang bimbang tentang sokongan berterusan terhadap usaha perang Ukraine dengan kos sempadan AS-Mexico.

Ramai Republikan yang menyokong pembiayaan itu mengaku bahawa mereka akan menuntut perubahan dasar sempadan sebagai syarat untuk bantuan.

Perbincangan mengenai pakej keselamatan sempadan pecah kerana Republikan mengaku bahawa Demokrat menolak syarat-syarat yang dianggap sebagai “Draconian”, seperti mendesak “penahanan tidak terhad” terhadap pemohon suaka dan memberi kuasa eksekutif untuk “menutup” sistem suaka. Perbincangan dijangka akan bermula semula minggu ini.

Kongres sebelum ini telah memperuntukkan $111 bilion untuk membantu Ukraine, termasuk $67 bilion untuk pembiayaan tentera, $27 bilion untuk bantuan ekonomi dan sivil, dan $10 bilion untuk bantuan kemanusiaan. Young menulis bahawa semuanya kecuali kira-kira 3% pembiayaan tentera telah digunakan menjelang pertengahan November.

Sementara itu, Rumah yang dikuasai GOP telah meluluskan pakej bantuan berasingan untuk Israel ketika berperang dengan Hamas di Gaza, manakala White House menyatakan bahawa semua keutamaan perlu dipenuhi.

Pakej baharu mencadangkan $61 bilion tambahan untuk Ukraine, $14.3 bilion untuk Israel termasuk $10.6 bilion untuk senjata, hampir $14 bilion untuk keselamatan sempadan, bersama bantuan untuk rantau Asia Pasifik dan peruntukan keselamatan kebangsaan AS yang lain.

Speaker Rumah Mike Johnson menekankan semula Isnin bahawa Republikan Rumah akan menuntut perubahan dasar sempadan sebagai sebahagian daripada rang undang-undang bantuan Ukraine. Beliau mendakwa Biden “gagal menangani sebarang kebimbangan sah ahli-ahli konvensyen saya mengenai ketiadaan strategi jelas di Ukraine, laluan untuk menyelesaikan konflik, atau rancangan untuk memastikan pertanggungjawaban bantuan yang diberikan oleh pembayar cukai Amerika.”

Schumer dijangka akan teruskan pakej pembiayaan tambahan Biden minggu ini, tetapi Republikan mengancam untuk menghalang kelulusannya dengan filibuster kerana mereka menuntut peruntukan keselamatan sempadan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.