Zelenskyy kecam sekutu yang ‘tutup mata’ terhadap kesusahan Ukraina ketika amunisi menipis, Rusia maju

(SeaPRwire) –   Rusia telah memulakan kemajuan berterusan terhadap Ukraine kerana Kyiv’s pasukan menghadapi, yang sangat mengecewakan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy.

“Tidak boleh dipersoalkan bahawa Ukraine boleh dengan cepat ditewaskan oleh kedua-dua lelaki dan senjata dengan odds setinggi 10 ke 1 dalam masa beberapa minggu tanpa bantuan tambahan Amerika Syarikat,” kata Kenneth Braithwaite, bekas duta dan bekas Setiausaha Tentera Laut semasa pentadbiran Trump kepada Digital.

“Ini adalah pertemuan kritikal dalam perang dan masa adalah penting bagi ,” kata Braithwaite. “Fakta kekal bahawa Putin hanya mempunyai peluang untuk menang di Ukraine jika Barat kehilangan tekad kita.”

“Oleh itu, matematiknya agak mudah, kita boleh membayar sekarang atau kita membayar kemudian – dan jika kita membayar kemudian, kosnya akan jauh lebih tinggi bagi keselamatan dan kepentingan ekonomi kita,” tambahnya. “Dalam Tentera Laut kita ‘Jangan Serah Kapal’: Itu tidak pernah lebih benar daripada sekarang apabila datang ke sokongan negara kita untuk Ukraine.”

Ukraine telah membuat beberapa keuntungan dalam tahun lepas dengan mengubah strategi mereka daripada serangan darat meluas ke serangan drone terfokus, , tetapi terus menuntut kemajuan terhadap pertahanan Rusia yang kukuh dan berkubu.

“Semua jiran Eropah kita dan rakan-rakan lain melihat keperluan penting Ukraine untuk sistem pertahanan udara,” tulis Zelenskyy dalam satu kenyataan di platform media sosial X. “Sekarang, dengan keupayaan kita untuk mengatasi keganasan Rusia, dunia boleh menunjukkan bahawa semua keganasan dirawat sama rata sebagai jenayah.”

“Walau bagaimanapun, jika dibenarkan Rusia untuk terus berbuat demikian, jika peluru berpandu dan ‘Shahed’ drones Rusia terus menyerang bukan sahaja Ukraine tetapi juga tekad sekutu kita, ini akan bersamaan dengan lesen global untuk keganasan,” tambahnya. “Kami memerlukan sistem pertahanan udara dan bantuan pertahanan lain, bukan hanya memalingkan muka dan mempunyai perbahasan yang panjang.”

“Marilah kita ingat bahawa pasukan Rusia mendapat bantuan dari negara seperti Iran dan Korea Utara. Askar Ukraine terpaksa mengawal peluru dan bekalan mereka. Mereka berjuang dengan gagah dan akan berjaya jika kita hanya memberi mereka sumber tambahan,” kata Duta Besar Mark Green, presiden, pengarah dan CEO Pusat Wilson kepada Digital.

Dalam wawancara, Zelenskyy mengakui bahawa Ukraine telah berjaya terus menghasilkan banyak drone domestik, tetapi sistem lain, termasuk sistem pertahanan udara, peluru berpandu jarak jauh dan jenis artileri lain, masih dalam permintaan tinggi dan bekalan rendah.

Zelenskyy berkata Kharkiv mungkin menghadapi serangan besar pada musim panas, menyatakan Presiden Rusia Vladimir Putin “tentu mahu mengambil Kharkiv kerana ia ialah simbol besar baginya,” tetapi mengaku bahawa “Ukraine bersedia untuk menghalang rancangan Rusia untuk menakluk: Kami lakukan segala yang kami boleh untuk mencegah ini berlaku.”

Dia juga memberi amaran bahawa telah terbukti berjaya dan terus mempunyai “impak besar” terhadap perang kerana “menyebabkan kesakitan yang besar kepada penduduk dan bandar.”

“Dia akan memusnahkan segala-galanya,” kata Zelenskyy, merujuk kepada Putin. “Dia akan membunuh ramai orang… kebanyakan orang tidak akan lari, jadi dia akan membunuh banyak daripada mereka. Bagaimana ia akan kelihatan? Akan ada banyak darah. Akan ada banyak mangsa, banyak kerugian. Kami bercakap beratus-ratus ribu.”

Amerika Syarikat telah bertembung dengan rintangan dalaman terhadap pembiayaan berterusan dan kelihatan tanpa akhir untuk Ukraine menentang Rusia: yang termasuk sokongan untuk Ukraine, Israel dan Taiwan, tetapi Dewan belum menjadualkan undian kerana beberapa pemegang jawatan Republikan yang dicatat di kedua-dua dewan cuba menghalang usaha untuk meluluskannya.

Ahli Kongres Eli Crane, R-Ariz., memberitahu Digital bahawa Ukraine kelihatan seperti “perang yang kekal yang akan membankrapkan generasi masa depan – semuanya sambil mengabaikan keselamatan kita sendiri kerana sempadan selatan kita kekal terbuka.”

Speaker Dewan Mike Johnson, R-La., telah mendedahkan niatnya untuk bertindak terhadap pakej bantuan sebaik sahaja ahli parlimen kembali ke Washington minggu depan, termasuk dan menggunakan semula dana tersebut sebagai bantuan untuk Ukraine. Pemimpin Minoriti Senat Mitch McConnel, R-Ky., mengisytiharkan bahawa dia komited untuk menentang pencerobohan Rusia untuk baki tempoh jawatannya.

Presiden Biden mendesak Dewan untuk meluluskan pakej bantuan, mendakwa bahawa “majoriti Demokrat dan Republikan” telah menunjukkan sokongan “lazim” untuk Ukraine: “Harus ada undian sekarang,” kata Biden semasa sidang akhbar pada Rabu.

Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat memberitahu ahli parlimen awal minggu ini bahawa bantuan untuk Ukraine adalah penting untuk keselamatan negara dan global.

“Keselamatan kita dalam masa-masa gelora ini bergantung kepada tekad Amerika Syarikat,” kata Austin. Dia mendakwa bahawa Putin “berjudi bahawa Amerika Syarikat akan goyah dan meninggalkan kawan-kawan kita dan meninggalkan Ukraine dalam bahaya maut. Jika Kremlin berjaya di Ukraine, ia akan memberi semangat kepada pemaksa yang mungkin di seluruh dunia dan Amerika Syarikat akan jauh kurang selamat jika Putin mendapat caranya di Ukraine.”

“Jika Amerika berjalan pergi, ia akan meletakkan dunia bebas dalam bahaya dan menghadapi kos dan bahaya yang tidak dapat dibayangkan, dan kita tahu bahawa China dan orang lain sedang menonton dan belajar dari apa yang dilakukan Putin dan bagaimana kita bertindak balas,” tambahnya.

Sokongan lewat Amerika Syarikat telah mengecewakan Zelenskyy, memaksa beliau mencari bantuan dari sumber lain: Zelenskyy melawat sekutu NATO Lithuania untuk menyertai persidangan keselamatan serantau pada Khamis, di mana beliau terus menekan ancaman lebih besar Putin untuk NATO dan Eropah.

Presiden Ukraine berkata “kejahatan” Rusia merupakan ancaman “kepada setiap negara bersempadan dengan Rusia dan kepada setiap orang yang menghargai undang-undang antarabangsa,” . Beliau mengesahkan perjanjian keselamatan dwipihak 10 tahun dengan Latvia, yang Zelenskyy isytiharkan “menyaksikan” sokongan yang diperlukan Ukraine.

, seorang penganalisis ketenteraan dan perisikan strategik dan penulis “Playbook Putin,” memberitahu Digital bahawa peralihan momentum yang kelihatan tidak mengejutkan, mendakwa bahawa kemenangan Ukraine “tidak tercapai dari awal” dan perang menjadi “tragedi berukuran epik” kerana Amerika Syarikat dan Eropah secara efektifnya menggunakan Ukraine “sebagai perisai manusia untuk melindungi orang Eropah.”

“Ribuan lelaki Ukraine dilontar sebagai daging ke dalam pengisar daging Putin, untuk melemahkan tentera Rusia, supaya orang Eropah boleh berasa lebih selamat,” kata Koffler. “Dan oleh itu, negara Ukraine sedang dilucutkan dan dimusnahkan oleh Putin, yang tidak akan pernah menerima risiko yang dirasakan daripada mempunyai Ukraine menjadi sebahagian daripada NATO, sebuah pakatan bermusuhan berhampiran sempadan Rusia.”

Koffler mendakwa bahawa terus membiayai Ukraine kekal tidak dapat dipertahankan kerana “sumber Amerika Syarikat tidak terhad, kesabaran pembayar cukai Amerika Syarikat juga tidak.”

“Tulisan untuk Ukraine sudah tertera di dinding, dan tetapi pentadbiran Biden, Pentagon dan penubuhan pertahanan Barat berpura-pura tidak nampaknya,” katanya.

Julia Johnson dan Elizabeth Elkind dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.