Zelenskyy mengusulkan kewarganegaraan berganda untuk diaspora Ukraine

(SeaPRwire) –   mengumumkan Isnin satu inisiatif perundangan untuk memberikan kewarganegaraan berganda kepada diaspora negara itu untuk kali pertama.

Presiden membuat kenyataan dalam ucapan video menandakan Hari Kesatuan, cuti negara yang menandakan tahun 1919 .

“Hari ini saya mengemukakan kepada Verkhovna Rada [parlimen Ukraine] draf undang-undang utama yang akan membolehkan penerimaan pindaan perundangan yang menyeluruh dan pengenalan kewarganegaraan berganda,”

“Ia akan membolehkan semua orang Ukraine dan keturunan mereka di seluruh dunia untuk mempunyai kewarganegaraan kita. Tentu sahaja, kecuali warganegara negara penyerang,” beliau teruskan.

Zelenskyy menyatakan diaspora yang meluas orang Ukraine di semua penjuru dunia, menghormati sumbangan kepada perang pertahanan terhadap dari mereka yang secara sejarah tidak dapat memegang kewarganegaraan di negara itu.

“Hari ini, persatuan orang Ukraine merentasi kedua belahan bumi. Di setiap penjuru di mana, pada 24 Februari, terdapat orang yang mengisytiharkan, ‘Saya adalah orang Ukraine.’ Mengisytiharkannya di semua benua adalah rakyat kita tinggal. Mereka yang, dengan pecahnya perang penuh skala, terlepas dari tempat kediaman, kelahiran, atau pasport mereka, berkata dengan tegas, ‘Saya adalah orang Ukraine.'”

Menurut pengumuman Zelenskyy, undang-undang baru itu akan membolehkan diaspora Ukraine memohon dan – satu perubahan terus dari dasar kewarganegaraan negara itu sebelumnya.

“Setiap orang yang mempunyai darah Ukraine di vena mereka, dan hati bebas berdetak dalam mereka. Orang Ukraine asal, yang lama membuktikan bahawa mereka adalah orang Ukraine dalam semangat. Dan selepas banyak tahun menunggu, mereka akhirnya seharusnya menjadi orang Ukraine melalui pasport pada peringkat perundangan.”

Perubahan dasar tanda aras itu akan memerlukan kelulusan daripada parlimen negara dan pengesahan daripada Mahkamah Perlembagaan Ukraine.

Dalam keadaan normal, proses meminda perlembagaan negara boleh mengambil masa bertahun-tahun.

Tidak diketahui sama ada bercadang untuk mempercepat proses pindaan itu.

Pengecualian tunggal kepada kelayakan kewarganegaraan berganda yang dinyatakan oleh Zelenskyy terpakai kepada individu di Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.