Zimbabwe memperkenalkan mata wang baru berikutan susut nilai dan inflasi yang mencetuskan kekacauan ekonomi

(SeaPRwire) –   HARARE, Zimbabwe (AP) — pada hari Jumaat, memperkenalkan mata wang baharu untuk menggantikan yang sebelumnya yang dalam beberapa bulan kebelakangan ini telah teruk merosot nilai, dan dalam beberapa kes penolakan oleh penduduk. Pihak berkuasa berharap langkah baharu ini akan menghentikan krisis mata wang yang menggambarkan masalah ekonomi negara selama bertahun-tahun.

Gabenor Bank Pusat Zimbabwe John Mushayavanhu berkata mata wang baharu akan dipanggil ZiG, dan akan ditambat pada simpanan emas dan keranjang mata wang asing. Ia akan berkuatkuasa pada Isnin.

telah lama menghadapi tekanan berterusan dalam minggu-minggu kebelakangan ini, menjadikannya salah satu mata wang paling teruk prestasinya di dunia.

Sejak Januari, dolar Zimbabwe kehilangan lebih 70% nilainya di pasaran rasmi, dan jatuh lebih lagi di pasaran gelap yang berleluasa tetapi haram.

Kadar inflasi meningkat daripada 26.5% pada Disember tahun lepas kepada 34.8% pada Januari sebelum melonjak kepada 55.3% pada Mac, mengikut angka rasmi.

Peniaga semakin enggan menerima denominasi rendah mata wang lama yang kini dimansuhkan, dengan banyak yang menghendaki pembayaran hanya dalam dolar AS, yang juga sah digunakan di negara Afrika Selatan ini.

“Kami sedang berbuat apa yang kami buat untuk memastikan mata wang tempatan kami tidak mati. Kami sudah berada dalam keadaan di mana hampir 85% transaksi dilakukan dalam dolar AS,” kata Mushayavanhu kepada wartawan di ibu negara Harare. Orang rakyat diberi tempoh tiga minggu untuk menukarkan nota lama dengan mata wang baharu, beliau tambah.

Pengumuman hari Jumaat ini merupakan langkah terkini dalam siri langkah mata wang yang diambil oleh kerajaan Zimbabwe sejak runtuhnya dolar Zimbabwe pada 2009. Tempoh itu menyaksikan negara seketika menerbitkan nota bank 100 trilion dolar Zimbabwe sebelum kerajaan terpaksa sementara menggugurkan mata wangnya dan membenarkan dolar AS digunakan sebagai mata wang sah.

Negara ini memperkenalkan semula nota tempatan pada 2016, menandakan permulaan lagi kitaran ketidakstabilan mata wang yang ditekankan dengan perubahan dasar mata wang termasuk larangan mata wang asing seperti dolar AS untuk transaksi tempatan pada 2019. Ini diikuti dengan pembatalan larangan dolar hijau selepas beberapa rakyat biasa tidak mematuhi larangan dolar AS dan pasaran gelap berkembang maju, sementara mata wang tempatan dengan cepat merosot nilai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.