Zoo Edinburgh, Scotland mengucapkan selamat tinggal pahit manis kepada pasangan panda gergasi China sebagai perjanjian pertukaran tamat

(SeaPRwire) –   Pelawat Zoo Edinburgh mempunyai peluang terakhir untuk melihat dan mengucapkan selamat tinggal pada Khamis kepada pasangan panda gergasi popular yang akan kembali ke negara asal mereka setelah lebih daripada satu dekad di Scotland.

Yang Guang dan Tian Tian akan meninggalkan awal Disember selepas menetap selama 12 tahun. Mereka menjadi tarikan popular sejak orang ramai berbaris di jalan luar zoo untuk menyambut kedatangan mereka pada tahun 2011.

Mereka adalah panda terkini yang meninggalkan Barat selepas perjanjian pertukaran telah tamat tempoh dan tidak diperbaharui oleh China.

Zoo Amerika Syarikat tunggal dengan panda ialah dan perjanjiannya tamat tahun depan. Zoo Negara Washington menghantar tiga panda mereka – Mei Xiang, Tian Tian dan anak mereka, Xiao Qi Ji – kembali ke China awal November. Beruang hitam dan putih di Zoo San Diego dihantar pulang pada tahun 2019 dan panda yang tinggal di zoo Memphis, Tennessee, pulang awal tahun ini.

Pemerhati China berpengalaman telah meramalkan bahawa Republik Rakyat China secara beransur-ansur menarik beruang mereka dari zoo Amerika dan Eropah disebabkan ketegangan dengan kerajaan Barat mengenai pelbagai isu.

Walau bagaimanapun, Presiden China Xi Jinping berkata semasa lawatannya ke Amerika Syarikat bahawa kerajaannya “bersedia untuk terus” meminjamkan beruang ke zoo Amerika, memberi harapan kepada peminat panda Amerika Syarikat bahawa mereka belum melihat yang terakhir daripadanya.

Pasangan di Scotland adalah panda tunggal Selepas usaha pembiakan yang gagal – semula jadi dan buatan – zoo berkata tiada rancangan untuk membawa yang lain kerana krisis kepelbagaian biologi global memerlukan mereka bekerja untuk melindungi lebih banyak haiwan terancam.

“Dengan lebih daripada satu juta spesies yang berisiko punah dan alam sekitar kita dalam krisis, Yang Guang dan Tian Tian telah memberi kesan yang luar biasa dengan mengilhami jutaan orang untuk peduli tentang alam semula jadi,” kata David Field, ketua eksekutif Royal Zoological Society of Scotland. “Minat tambahan terhadap keberangkatan mereka tahun ini telah membolehkan kami menghubungkan lebih ramai orang dengan sebab-sebab pemuliharaan (kami) terlibat secara aktif, dan dengan alam semula jadi secara umum.”

Panda-panda itu dipinjamkan ke zoo pada tahun 2011 di bawah perjanjian 10 tahun yang Ahli Persatuan Pemuliharaan Hidupan Liar China lanjutkan selama dua tahun lagi.

Pameran panda sedang ditutup kepada orang ramai pada petang Khamis untuk membolehkan staf memulakan persiapan beruang untuk kembali.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.