Exxon Mobil Menyatakan Sasaran Belanja dan Pengeluaran yang Berambisi

Exxon Mobil Stock

(SeaPRwire) –   (NYSE: XOM) mengumumkan rancangan strategiknya, menggariskan sasaran tahunan untuk perbelanjaan projek dan sasaran pengeluaran minyak yang ambisius sehingga 2027. Penghasil minyak terbesar di Amerika Syarikat bertujuan untuk memperuntukkan antara $22 bilion dan $27 bilion setiap tahun untuk projek semasa tempoh ini, dengan mengekalkan fokus kepada objektif perbelanjaan dan pengeluaran semasa.

Dalam kemaskini, Exxon Mobil mendedahkan rancangan untuk meningkatkan perbelanjaan kepada perniagaan litium baharu dan berkarbon rendah sebanyak 18% sepanjang 2027. Perhatian tertumpu kepada kekurangan butiran tertentu mengenai peningkatan yang dijangkakan daripada pengambilalihan Pioneer Natural Resources (NYSE: PXD) bernilai $60 bilion yang dijangka diselesaikan pada separuh pertama 2024, yang menyebabkan penurunan sebanyak 1% dalam saham semasa perdagangan pagi.

Pemimpin eksekutif Exxon Mobil menekankan hasrat untuk meningkatkan pengeluaran di ladang syale teratas di Amerika Syarikat kepada 2 juta tong sehari (bpd) menjelang 2027 melalui pengambilalihan Pioneer, manakala pengambilalihan syarikat paip karbon Denbury bernilai $4.9 bilion menyokong perniagaan karbon syarikat.

Ramalan perbelanjaan tahunan menjadi penting bagi pelabur, dan tahun ini perhatian tertumpu kepada gambaran kerana perjanjian Pioneer dan Denbury, kedua-duanya mempengaruhi sasaran jangka panjang. Exxon meramalkan penyelesaian pengambilalihan Pioneer akan menyebabkan pembelian semula saham meningkat kepada $20 bilion setahun sehingga 2025, berbanding $17.5 bilion semasa.

Ramalan perbelanjaan Exxon juga menekankan komitmen kepada unit peralihan tenaganya, Low Carbon Solutions, dengan perbelanjaan dijangka mencapai $20 bilion antara 2022 dan 2027, naik daripada anggaran asal $17 bilion. Walau bagaimanapun, syarikat menekankan keperluan sokongan kerajaan untuk peningkatan perbelanjaan ini.

Sambil meramalkan pertumbuhan pengeluaran ke 3.8 juta tong setara minyak sehari (boepd) pada 2024, Exxon meramalkan aliran tunai yang meningkat daripada langkah pengurangan kos, peningkatan pengeluaran minyak utama dari Guyana dan syale AS, serta peningkatan dalam perniagaan penapisan dan kimia. Syarikat ini dijangka mencapai matlamat ini melalui gabungan pendapatan yang lebih tinggi dan sasaran pengurangan kos baharu sebanyak $6 bilion menjelang akhir 2027, berikutan langkah pengurangan kos meluas untuk menangani kerugian tahunan sebanyak $22 bilion pada 2020.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.