Gabungan Media Sepanyol Melancarkan Saman $600 Juta Terhadap Meta

Meta Stock

(SeaPRwire) –   Konsortium 83 outlet media Sepanyol, diwakili oleh , secara kolektif telah menfailkan saman yang mencari 550 juta euro ($600 juta) terhadap Meta Platforms (NASDAQ: META). Tindakan undang-undang ini, difailkan di mahkamah komersial pada hari Jumaat, menuduh Meta terlibat dalam persaingan tidak adil dalam pasaran pengiklanan, mungkin menetapkan precedent untuk kes serupa di seluruh Kesatuan Eropah.

Dalam kenyataan pada Isnin, persatuan media AMI mendakwa bahawa Meta, antara 2018 dan 2023, melanggar peraturan perlindungan data Eropah. Outlet media mendakwa bahawa penggunaan data peribadi Meta yang meluas dan sistematik dari platformnya, termasuk Facebook, Instagram dan WhatsApp, memberikan syarikat kelebihan tidak adil dalam mereka bentuk dan menyampaikan iklan peribadi, membentuk persaingan tidak adil.

Meta Platforms belum menanggapi saman ini, dan sumber yang familiar dengan perkara itu menyebut bahawa syarikat itu belum menerima dokumen undang-undang.

Penggugat utama, seperti Prisa (PRS.MC), penerbit akhbar utama Sepanyol El Pais, dan Vocento (VOC.MC), pemilik ABC, mendakwa bahawa sebahagian besar iklan Meta menggunakan data peribadi yang diperoleh tanpa kebenaran eksplisit daripada pengguna. Menurut outlet media, amalan ini melanggar Peraturan Perlindungan Data Umum Eropah yang dilaksanakan pada Mei 2018, yang mewajibkan kebenaran eksplisit untuk pengumpulan dan penggunaan data peribadi oleh mana-mana laman web.

Nicolas Gonzalez Cuellar, peguam mewakili akhbar, menekankan bahawa tindakan undang-undang serupa mungkin dilancarkan di mana-mana negara EU lain, kerana dakwaan itu melibatkan pelanggaran peraturan Eropah.

Saman ini mewakili usaha terbaru media tradisional untuk menghadapi raksasa teknologi dalam pertempuran undang-undang, bertujuan melindungi kepentingan mereka. Secara global, organisasi media telah menghadapi cabaran di mahkamah dan badan perundangan kerana mereka cuba mendapat pampasan yang adil dari raksasa teknologi untuk penggunaan dan perkongsian kandungan mereka.

Pada masa lalu, media Sepanyol mencapai kemenangan terhadap perkhidmatan berita Google News Alphabet, yang menyebabkan penutupannya pada 2014. Perkhidmatan itu kemudian dibuka semula pada 2022 di bawah undang-undang baru, membenarkan outlet media untuk merundingkan yuran secara terus dengan raksasa teknologi. Berikutan precedent ini, beberapa negara, termasuk Kanada awal tahun ini, telah melaksanakan peraturan yang memaksa raksasa internet untuk membayar berita.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.