PayPal Perkenalkan Produk Berteknologi AI dan Ciri Pembayaran Satu Ketuk

PayPal stock

(SeaPRwire) –   PayPal (NASDAQ: PYPL) dijangka akan memperkenalkan pelbagai produk baharu yang ditenagai oleh kecerdasan buatan (AI) dan ciri pembayaran satu klik, menandakan pengumuman utama pertama di bawah kepimpinan CEO baharu Alex Chriss, yang mengambil alih jawatan pada September. Langkah ini adalah sebahagian daripada strategi Chriss untuk meremajakan gergasi pembayaran dan merangsang minat pelabur di tengah-tengah penurunan saham PayPal, yang telah menyaksikan penurunan lebih daripada 22% sejak Januari tahun sebelumnya.

Perkembangan ini mencerminkan trend secara umum syarikat memanfaatkan AI untuk menyentuh minat pelabur, faktor yang menyumbang kepada rekod baru terkini dalam pasaran saham AS. Pelabur dengan penuh semangat menantikan inisiatif Chriss, memandangkan peranan eksekutif kanan sebelumnya di syarikat perisian Intuit.

Menggambarkan tahun 2024 sebagai “tahun peralihan” untuk PayPal, Chriss bertujuan untuk menangani kebimbangan mengenai margin yang telah meninggalkan pelabur kurang teruja. Beliau menekankan potensi AI, dengan menyatakan: “Data yang kami miliki dan keupayaan kami untuk melihat apa yang orang telah beli dan mengetahui apa yang pedagang cuba sasarkan, itulah di mana saya fikir peluang AI yang besar untuk kami.”

Salah satu penawaran utama yang dirancang untuk tahun ini ialah platform yang menggunakan AI, membolehkan pedagang menghubungi pelanggan baru berdasarkan sejarah membeli mereka. Dengan memanfaatkan data daripada lebih kurang setengah trilion dolar nilai urus niaga pedagang global yang diproses oleh PayPal, inisiatif ini bertujuan untuk meningkatkan personalisasi interaksi pelanggan.

Selain itu, alat bernama “resit pintar” berdasarkan AI akan diperkenalkan, membolehkan pedagang mengesyorkan barangan peribadi kepada pembeli melalui resit emel, disertai ganjaran tunai balik.

Dari segi pengalaman pengguna, PayPal akan melancarkan ciri “pembayaran satu klik” bernama Fastlane. Dalam ujian awal, ciri ini telah menunjukkan peningkatan hampir 40% dalam kelajuan pembayaran. Selain itu, ciri baharu sedang diperkenalkan untuk profil perniagaan Venmo.

Pengumuman ini selari dengan optimisme yang lebih luas mengenai AI dalam pasaran saham, khususnya dalam sektor teknologi. Indeks S&P 500 baru-baru ini mencapai penutupan rekod keempat berturut-turut, sebahagiannya didorong oleh semangat ini. PayPal dijadualkan untuk melaporkan pendapatan suku keempat pada 7 Februari, dengan penganalisis industri mengawasi dengan teliti untuk memahami prestasi syarikat dan impak inisiatif strategik ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.