Saham Macy’s Meningkat kerana Kumpulan Pelabur Meningkatkan Tawaran Membeli Swasta kepada $6.6 Bilion

Macy's Stock

(SeaPRwire) –   Saham Macy’s (NYSE: M) menyaksikan peningkatan yang ketara sebanyak 16% pada hari Isnin berikutan berita bahawa pelabur Arkhouse Management dan Brigade Capital telah meningkatkan tawaran mereka untuk mengambil alih syarikat runcit Amerika Syarikat ini secara persendirian. Tawaran yang disemak ini menilai Macy’s pada $6.58 bilion.

Harga tawaran baharu ini berada pada $24 sesaham, naik daripada tawaran asal $21, mewakili premium yang ketara sebanyak 38% berbanding harga penutupan saham Macy’s pada 8 Disember, ketika perbualan mengenai perjanjian itu pertama kali timbul. Walaupun saham pengedar itu berada sedikit di bawah $21 pada Isnin, ia mencapai tahap tertinggi sejak 11 Disember, menunjukkan kemungkinan pemulihan dalam prestasinya sepanjang tahun.

Walaupun Macy’s masih belum memberikan akses kepada rekod kewangannya kepada pembida, syarikat itu sedang mengkaji tawaran yang disemak. Ini berlaku selepas Macy’s menolak tawaran terdahulu daripada Arkhouse pada Januari, dengan alasan kebimbangan mengenai pembiayaan perjanjian dan penilaian. Arkhouse telah menunjukkan keupayaannya untuk menyediakan pembiayaan daripada pemberi pinjaman global dan telah memberi isyarat tentang kemungkinan tawaran yang lebih tinggi lagi, yang mungkin akan menggalakkan lembaga pengarah Macy’s untuk menimbang semula tawaran dengan lebih serius, menurut analis Citi Paul Lejuez.

Dengan pertumbuhan jualannya dan keuntungan ditantang oleh persaingan daripada pesaing fizikal dan e-dagang yang menawarkan alternatif lebih murah, serta corak pembelian pengguna yang berubah dipengaruhi oleh kenaikan inflasi, Macy’s menghadapi cabaran yang besar. Analis Morningstar Research, David Swartz mencadangkan bahawa Macy’s perlu mempertimbangkan bekerjasama dengan kumpulan pelabur untuk meneliti kemungkinan jualan, dengan memberi amaran terhadap risiko pengambilalihan bermusuhan sekiranya ia enggan berbuat demikian.

Arkhouse, bersama dengan syarikatnya yang memegang pegangan 4.4% dalam Macy’s, telah meningkatkan tekanan terhadap syarikat itu dengan menamakan sembilan calon pengarah dengan kepakaran dalam runcit, hartanah, dan pasaran modal untuk 14 ahli lembaga pengarah syarikat.

Berikutan prestasinya yang merosot, Macy’s memperkenalkan rancangan pemulihan minggu lepas, yang termasuk mengurangkan bilangan stor dan peranan pekerjaan sambil memberi tumpuan kepada pemulihan jualan untuk jenama mewahnya Bloomingdale’s dan Bluemercury melalui penambahbaikan barangan dan penambahbaikan kakitangan.

Walaupun menghadapi cabaran ini, nisbah harga ke pendapatan terhadap masa depan Macy’s, satu ukuran penilaian utama, masih lebih rendah pada 6.73 berbanding rakan industri seperti Kohl’s (NYSE: KSS) dan Nordstrom (NYSE: JWN), yang mempunyai nisbah P/E masing-masing 10.36 dan 10.28.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.