Tawaran Pekerjaan AS Jatuh kepada 8.5 Juta pada Mac, Terendah Dalam Lebih 3 Tahun

Job Openings

(SeaPRwire) –   Pada bulan Mac, di Amerika Syarikat menurun ke tahap terendah dalam tempoh lebih tiga tahun. Walaupun penurunan ini, angka-angka masih tinggi secara sejarah, menunjukkan ketahanan pasaran pekerjaan walaupun kadar faedah meningkat.

Menurut Laporan Pekerjaan Kosong pada hari Rabu, majikan meletakkan 8.5 juta pekerjaan kosong pada bulan Mac, turun daripada 8.8 juta pada bulan Februari, menandakan jumlah terendah sejak Februari 2021.

Bilangan rakyat Amerika yang secara sukarela meletak jawatan pekerjaan juga menurun ke tahap terendah sejak Januari 2021, menunjukkan keyakinan yang merosot dalam mencari peluang yang lebih baik. Walau bagaimanapun, pemberhentian pekerja menurun.

Walaupun pekerjaan kosong bulanan menurun dengan ketara daripada puncaknya sebanyak 12.2 juta pada Mac 2022, ia terus kekal tinggi. Sebelum 2021, pekerjaan kosong tidak pernah melebihi 8 juta, ambang yang kini telah dikekalkan selama 37 bulan berturut-turut.

Tahap pekerjaan kosong yang berterusan tinggi menggarisbawahi ketahanan pasaran buruh AS. Walaupun Bank Persekutuan AS memulakan siri kenaikan kadar faedah bermula Mac 2022 untuk menangani kadar inflasi yang meningkat, ekonomi terus berkembang, perniagaan terus mengambil pekerja, dan kadar pengangguran kekal rendah, kekal di bawah 4% selama 26 bulan berturut-turut – jalur terpanjang sejak 1960-an. Majikan telah menambah purata 276,000 pekerjaan setiap bulan tahun ini, naik daripada 251,000 tahun lalu. Laporan pekerjaan April yang dijangka pada Jumaat diramalkan akan menunjukkan tambahan 230,000 pekerjaan bulan lalu, penurunan ringan tetapi masih angka kukuh, mengikut ramalan oleh FactSet.

Inflasi juga telah bermoderasi, menurun daripada tahap tertinggi 9.1% pada Jun 2022 ke 3.5% pada Mac. Gabungan inflasi yang menurun dan kekuatan ekonomi yang berterusan telah menimbulkan harapan bahawa Bank Persekutuan boleh mengendalikan “pendaratan lembut”, mengurangkan kadar pertumbuhan ekonomi dengan cukup untuk mengekang inflasi tanpa menyebabkan resesi. Sesetengah ahli ekonomi bahkan mendakwa bahawa pendaratan mungkin tidak perlu, mencadangkan bahawa ekonomi boleh mengekalkan pertumbuhan yang stabil ketika inflasi merosot.

Walau bagaimanapun, kemajuan dalam inflasi baru-baru ini telah terhenti. Kenaikan harga pengguna tidak menurun secara bulan ke bulan sejak Oktober, dan secara tahun ke tahun, mereka masih jauh melebihi sasaran 2% Bank Persekutuan.

Walaupun Bank Persekutuan sebelum ini menunjukkan niat untuk menurunkan kadar tiga kali tahun ini, angka inflasi yang kecewa menunjukkan bahawa bank pusat tidak tergesa-gesa untuk bertindak. Ia dijangka mengekalkan kadar tidak berubah pada mesyuaratnya pada hari Rabu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.