Tesla Autopilot Diasiasat Selepas 20 Kemalangan Selepas Panggilan Balik

Tesla Stock

(SeaPRwire) –   National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) telah membuka semula siasatan ke atas sistem Autopilot syarikat Tesla Inc. (NASDAQ: TSLA) berikutan kebimbangan bahawa pembaikan yang dilaksanakan beberapa bulan lalu mungkin tidak dapat menangani penyalahgunaan teknologi tersebut dengan betul.

NHTSA mengumumkan pada Jumaat bahawa pihaknya telah memulakan siasatan terhadap penarikan balik Autopilot Tesla yang dilaksanakan pada bulan Disember. Agensi itu terutamanya bimbang tentang keberkesanan remedi syarikat itu, dengan merujuk kepada 20 kemalangan melibatkan kenderaan yang menerima kemaskini perisian melalui udara.

Menurut NHTSA, lebih daripada 2 juta kenderaan Tesla tertakluk kepada siasatan ini. Berikutan pengumuman itu, saham Tesla jatuh sebanyak 1.7% semasa perdagangan biasa, membawa penurunan setahun ke tahun ini melebihi 30%.

Siasatan ini bertentangan dengan optimisme Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk terhadap sistem pemanduan automatik Tesla. Musk sebelum ini mengumumkan rancangan untuk memperkenalkan teksi robot tanpa pemandu pada bulan Ogos, walaupun menghadapi halangan dalam memenuhi keperluan peraturan. Semasa panggilan pendapatan terkini, Musk menyatakan keyakinan dalam mengatasi halangan peraturan, dengan menekankan pentingnya menunjukkan keselamatan kenderaan autonomi.

Tesla memulakan penarikan balik Autopilot pada bulan Disember untuk menangani kebimbangan yang dibangkitkan NHTSA semasa siasatan kecacatan berterusan. Walau bagaimanapun, menurut agensi itu, sebahagian daripada remedi memerlukan pemilik kereta memilih masuk, dan pemandu boleh dengan mudah membatalkan perubahan yang dibuat Tesla.

Selain itu, Tesla telah melaksanakan kemaskini Autopilot berasingan yang menangani kebimbangan NHTSA tetapi tidak termasuk dalam penarikan balik Disember. NHTSA bercadang untuk menyiasat mengapa kemaskini ini tidak menjadi sebahagian daripada penarikan balik asal.

Ini bukan kali pertama Tesla menghadapi tekanan daripada NHTSA atas kemaskini perisian Autopilot. Pada September 2021, syarikat itu melaksanakan kemaskini secara tiba-tiba selepas agensi memulakan siasatan kecacatan terhadap sistem pemanduan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.