2 pekerja disahkan mati, 53 masih terperangkap selepas runtuhan bangunan di Afrika Selatan

(SeaPRwire) –   Sebuah bangunan apartmen bertingkat runtuh pada Isnin di bandar pantai di Afrika Selatan, membunuh dua pekerja pembinaan dan meninggalkan 53 terperangkap di bawah puing-puing, pihak berkuasa berkata.

Sebanyak 20 pekerja lagi diselamatkan dari kemusnahan bangunan itu dan sedang menerima rawatan di pelbagai hospital, pihak berkuasa bandar berkata.

Runtuhan bangunan itu berlaku sedikit selepas pukul 2 petang di bandar George, kira-kira 250 batu timur Cape Town di pantai selatan Afrika Selatan.

Beberapa jam kemudian, lebih 100 orang berada di tapak itu dan mungkin akan bekerja sepanjang malam, menggunakan anjing pengesan untuk cuba mengesan mangsa, beberapa daripada mereka dikhuatiri terperangkap di bawah slabs konkrit yang besar.

Kren dan peralatan berat lain sedang dihantar untuk membantu operasi menyelamat, pihak berkuasa George berkata, sementara lebih anggota penyelamat kecemasan sedang dibawa dari bandar dan bandar berhampiran. Mereka dijangka tiba di tapak pada kira-kira tengah malam.

Terdapat 75 pekerja di tapak pembinaan ketika runtuh, dan ahli keluarga dan kawan-kawan berkumpul di pejabat perbandaran berhampiran menunggu berita, pihak berkuasa perbandaran berkata.

Pihak berkuasa sedang menyiasat penyebab tragedi itu dan kes dibuka oleh polis, tetapi tiada maklumat segera mengapa bangunan itu runtuh secara tiba-tiba.

Marco Ferreira, wakil tempatan pertubuhan bukan kerajaan Gift of the Givers, berada di tapak itu bersama pasukan untuk menawarkan sokongan dan makanan serta minuman kepada penyelamat. Gift of the Givers sering membantu semasa bencana di Afrika Selatan. Ia juga telah menyediakan tiga anjing pengesan dan pengendali untuk membantu operasi mencari, kata Ferreira.

“Situasi pada peringkat ini masih sangat dalam peringkat menyelamat. Kami tidak tahu, ia mungkin akan berterusan selama beberapa hari. Terdapat beberapa kren di sana untuk membantu mengangkat konkrit. Tetapi ia bukanlah pemandangan yang indah,” kata Ferreira kepada .

Pihak berkuasa tidak segera memberikan butiran kecederaan yang dialami pekerja yang dihantar ke hospital, tetapi media Afrika Selatan melaporkan bahawa beberapa daripada mereka mengalami kecederaan serius. Dua pekerja yang mati disahkan meninggal dunia selepas dimasukkan ke hospital, pihak berkuasa perbandaran George berkata.

“Doa kami bersama keluarga dan semua yang terlibat yang terus menunggu berita orang tersayang,” kata Datuk Bandar George Leon Van Wyk.

Kerajaan Wilayah Cape Barat berkata ia sedang memantau situasi dengan rapat dan telah menghantar sumber untuk membantu tindak balas kecemasan.

“Semua sokongan perlu telah ditawarkan kepada anggota penyelamat untuk mempercepat tindak balas mereka. Pada masa ini, pegawai sedang memberi tumpuan untuk menyelamatkan nyawa. Ini keutamaan kami pada peringkat ini,” kata Premier Wilayah Cape Barat Alan Winde, ketua kerajaan wilayah, dalam kenyataan.

Kerajaan negara sedang diberi maklumat mengenai operasi menyelamat, kata Winde.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.