45 mati selepas bas terjunam daripada jambatan di Afrika Selatan, meninggalkan kanak-kanak berusia 8 tahun sebagai satu-satunya mangsa terselamat

(SeaPRwire) –   Sebuah bas membawa penganut ke tempat jauh dari Botswana ke perjumpaan hujung minggu Easter di gereja di Afrika Selatan telah tergelincir dari jambatan pada hari Khamis dan terbakar apabila ia menimpa tanah berbatu di bawah, membunuh sekurang-kurangnya 45 orang, pihak berkuasa berkata. Satu-satunya mangsa yang terselamat ialah seorang kanak-kanak lelaki berusia 8 tahun yang menerima rawatan perubatan untuk kecederaan serius.

Kerajaan wilayah Limpopo berkata bas itu telah melencong dari jambatan Mmamatlakala di utara Afrika Selatan dan tergelincir 164 kaki ke dalam jurang sebelum terbakar.

Usaha-usaha sedang dijalankan, kerajaan wilayah itu berkata, tetapi banyak mayat telah terbakar hingga tidak dapat dikenali dan terperangkap di dalam kenderaan, manakala yang lain telah terlempar dari bas itu.

Kemalangan itu berlaku berhampiran bandar Mokopane, kira-kira 125 batu di utara ibu negara Afrika Selatan, Pretoria.

Beberapa jam selepas kemalangan itu, asap masih menyepak dari tinggalan bas yang telah terbakar dan rosak di bawah jambatan konkrit itu. Pihak berkuasa berkata ia kelihatan pemandu telah hilang kawalan dan bas itu telah menghantam halangan di sepanjang tepi jambatan sebelum tergelincir ke bawah.

Presiden Afrika Selatan Cyril Ramaphosa berkata mangsa kelihatan semuanya dari Botswana dan sedang dalam perjalanan ke bandar Moria di Limpopo untuk perjumpaan Easter popular yang menarik ratusan ribu penganut dari Afrika Selatan dan negara-negara jiran yang mengikuti Gereja Zion Kristian.

Ramaphosa telah berbual dengan Presiden Botswana Mokgweetsi Masisi untuk menawarkan ucapan takziahnya dan kerajaan Afrika Selatan akan berusaha sedaya upaya untuk membantu, mengikut kenyataan dari pejabat Ramaphosa.

Pihak berkuasa wilayah itu berkata bas itu mempunyai lesen pendaftaran Botswana.

Menteri Pengangkutan Afrika Selatan Sindisiwe Chikunga berada di wilayah Limpopo untuk kempen dan menukar rancangan untuk melawat tapak kemalangan selepas mendengar “berita mengejutkan” itu, kata jabatan pengangkutan kebangsaan. Beliau berkata penyiasatan sedang dijalankan kepada punca kemalangan itu dan menawarkan ucapan takziah kepada keluarga mangsa.

Kerajaan Afrika Selatan sering memberi amaran kepada pengguna jalan raya supaya berhati-hati semasa cuti Easter, yang merupakan masa yang sibuk dan berbahaya untuk perjalanan jalan raya. Lebih 200 orang maut dalam kemalangan jalan raya semasa cuti Easter tahun lepas.

Hanya sehari sebelum kemalangan bas itu, kerajaan Afrika Selatan menyeru rakyat supaya lebih berhati-hati pada hari Khamis dan Jumaat kerana jangkaan kadar trafik yang tinggi melalui jalan raya ke Moria.

Gereja Zion Kristian mempunyai ibu pejabatnya di Moria dan tahun ini merupakan kali pertama ziarah Easter popular itu akan berlangsung semula sejak berakhirnya wabak COVID-19.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.