Ahli Parlimen menyeru pelepasan ‘banduan politik nombor satu’ Putin

(SeaPRwire) –   Kumpulan ahli politik Amerika Syarikat telah menandakan ulang tahun kedua penjara Kremlin pengkritik Vladimir Kara-Murza dengan meminta pembebasannya yang serta merta.

Kara-Murza, yang tinggal dalam penjara bersendirian maksimum keselamatan Siberia, telah dipenjarakan pada bulan April tahun lalu atas dakwaan pengkhianatan dan dakwaan berkaitan lain kerana pihak berkuasa Rusia terus menindas tentangan dalam negeri.

Mahkamah Bandaraya Moscow mendakwa Kara-Murza bersalah atas “pengkhianatan tinggi kerana “menyebarkan maklumat palsu secara sengaja tentang Angkatan Bersenjata Rusia” apabila beliau memberikan ucapan kepada Dewan Negeri Arizona pada tahun 2022 yang mengkritik serangan Rusia ke atas Ukraine.

Hukumannya adalah kepada tahanan politik paling menonjol di era pasca-Soviet.

Senators Ben Cardin, D-Md., dan Roger Wicker, R-Miss., telah memimpin kumpulan 80 ahli politik bipartisan mendesak pentadbiran Biden untuk mengisytiharkan pengkritik Rusia sebagai “ditahan secara salah dan tidak adil.”

Digital telah memperoleh surat yang dihantar kepada Setiausaha Negara Antony Blinken daripada Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Senat Cardin dan ahli politik lain menuntut pembebasan Kara-Murza dan pengisytiharan yang disebutkan tadi.

“Tidak banyak masa lagi untuk mengakhiri penahanan yang berterusan dan tidak adil ke atas Penduduk Tetap AS dan pengkritik Rusia Vladimir Kara-Murza,” baca sebahagian surat itu. “Keluarga Kara-Murza mempunyai kebimbangan yang serius bahawa beliau mungkin tidak akan terus hidup lebih lama. Keadaannya semakin membahayakan berikutan pembunuhan Navalny yang menunjukkan kepada dunia bahawa rejim Putin bersedia untuk membunuh tahanan politik di Rusia.”

Jabatan Negara merujuk Digital kepada jurucakap mengenai ulang tahun penjara dua tahun Kara-Murza tetapi tidak memberikan butiran tertentu apabila diminta mengenai usaha untuk memberikan pengiktirafan yang dicari oleh ahli politik AS.

“Jabatan Negara secara berterusan mengkaji keadaan penahanan warganegara AS di luar negara, termasuk mereka di Rusia, untuk menunjukkan tanda-tanda bahawa mereka ditahan secara salah. Apabila membuat penilaian, Jabatan melakukan kajian berdasarkan fakta dan undang-undang yang melihat keseluruhan keadaan bagi setiap kes secara berasingan,” kata jurucakap itu.

Peguam hak asasi manusia Rusia dan Felo Demokrasi Pusat Analisis Dasar Eropah Grigory Vaypan memberitahu Digital bahawa Kara-Murza kini merupakan “banduan nombor satu” Rusia.

“Dia pasti banduan politik nombor satu dalam senarai Putin, dan nyawa beliau pasti dalam bahaya sekarang kerana kita lihat dengan pembunuhan Navalny bahawa rejim Putin menunjukkan kepada dunia bahawa ia bersedia untuk membunuh tahanan politik di Rusia,” kata Vaypan.

Beliau menambah bahawa Kara-Murza, yang telah diracun pada tahun 2015 dan 2017 oleh ejen rejim Rusia, secara praktikal berada di “barisan kematian Putin”.

“Kesihatannya semakin merosot. Beliau tidak pernah pulih sepenuhnya daripada kesan dua racun itu. Kini, beliau tidak sahaja berada dalam penjara, tetapi juga dalam penjara bersendirian, yang pada dasarnya tidak terhad. Beliau boleh berada di dalam sel penjara kecilnya selama berbulan-bulan, dan dengan kesan dua racun itu, kesihatannya semakin buruk,” jelas Vaypan. “Ini sebabnya adalah wajar untuk mengatakan bahawa beliau pada dasarnya berada di barisan kematian Putin sekarang.”

Memorial, kumpulan hak asasi manusia tertua Rusia, mengira kira-kira 700 banduan politik hari ini.

Banduan politik semakin terasing dan dikenakan hukuman dalam usaha untuk mencegah mereka terus bersuara menentang pihak berkuasa Rusia. Mereka boleh ditempatkan dalam penjara bersendirian, dipinggirkan daripada makanan, surat, panggilan telefon dengan ahli keluarga atau lawatan keluarga.

“Terdapat pelbagai langkah yang boleh diambil oleh pihak berkuasa penjara Rusia. Dan kita semakin melihat itu, terutamanya selepas permulaan serangan penuh skala Rusia [ke atas] Ukraine, kita telah melihat lebih ramai orang dipenjara kerana menjalankan hak mereka kepada kebebasan bersuara,” kata Vaypan kepada Digital. “Dan kita telah melihat bilangan orang yang lebih ditindas dan ditekan walaupun dalam penjara.”

mengingati kematian pengkritik rejim Rusia lain seperti Alexei Navalny dan Boris Nemtsov oleh tangan rejim Putin.

“[Mereka] menargetkan yang paling berani, yang paling berprinsip, orang-orang Rusia yang berisiko tidak sahaja kebebasan tetapi sering nyawa mereka untuk menunjukkan kepada anda bahawa Rusia boleh berbeza,” katanya dalam acara di Capitol Hill.

“Seperti yang dikatakan suamiku, dan saya kutip, ‘Harapan saya ialah apabila orang di dunia bebas hari ini memikirkan dan berbicara tentang Rusia, mereka akan mengingati bukan sahaja penjenayah perang yang duduk di Kremlin tetapi juga mereka yang berdiri melawan mereka kerana kami juga orang Rusia.’”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.