AS dan Korea Selatan akan mengadakan perbincangan di Hawaii mengenai perkongsian kos tentera Amerika

(SeaPRwire) –   Pegawai-pegawai AS dan Korea Selatan akan bertemu minggu ini untuk perbincangan berkongsi kos mengekalkan tentera Amerika di Korea Selatan, dengan AS menuntut “keputusan yang adil dan saksama” yang akan memperkukuh perikatan itu, kata Jabatan Negara AS pada Isnin.

Kedua-dua pihak telah melantik utusan pada bulan lepas untuk memulakan perbincangan awal bagi perjanjian baru yang akan berkuatkuasa pada 2026. Media Korea Selatan mengatakan tujuannya adalah persetujuan sebelum sebarang kembalinya bekas Presiden Donald Trump pada pilihan raya November, yang semasa zamannya menuduh Seoul “menumpang” kekuatan AS.

Jabatan Negara berkata perjumpaan pertama mengenai Perjanjian Khas ROK-AS ke-12 akan diadakan di Honolulu dari Selasa hingga Khamis.

Delegasi akan diketuai oleh penangani rundingan keselamatan AS Linda Specht dan wakil Korea Selatan untuk perbincangan beban pertahanan Lee Tae-woo.

“AS menuntut keputusan yang adil dan saksama… untuk kedua-dua negara yang akan memperkukuh dan mengekalkan Perikatan AS-ROK,” kata kenyataan Jabatan Negara, merujuk kepada Republik Korea, nama rasmi Korea Selatan.

Lebih 28,000 tentera Amerika ditempatkan sebagai sebahagian usaha menghalang Korea Utara bersenjatakan nuklear.

Korea Selatan mula menanggung kos penempatan itu, digunakan untuk membiayai buruh tempatan, pembinaan kemudahan tentera dan sokongan logistik lain, pada awal 1990-an.

Semasa zaman Trump, kedua-dua pihak berjuang selama berbulan-bulan untuk mencapai persetujuan sebelum Seoul bersetuju meningkatkan sumbangan sebanyak 13.9% daripada perjanjian 2019 sebelum ini di mana Seoul telah membayar kira-kira $920 juta setahun, kenaikan tahunan terbesar dalam hampir dua dekad.

Trump telah menuntut Seoul membayar sehingga $5 bilion setahun.

Seorang pegawai kanan pentadbiran Biden memberitahu Reuters pada Mac rundingan sedang berjalan lancar dan lebih awal daripada jadual tetapi AS tidak melihat November sebagai “tarikh akhir yang ketat”.

Perjanjian semasa dijadualkan tamat pada 2025, dengan rundingan bagi perjanjian pengganti biasanya diadakan hanya sebelum berakhirnya yang sedia ada.

Trump dijangka berhadapan dengan Presiden Joe Biden dalam pilihan raya November.

Seorang pegawai kanan kepresidenan Korea Selatan berkata pada bulan lepas Seoul menjangka tiada perubahan asas dalam hubungan walaupun pengundi AS memilih presiden baru, tetapi berharap kemajuan dalam rundingan kos pertahanan tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.