Australia memimpin serangan terhadap imigresen dengan pengurangan 50% dalam beberapa tahun akan datang

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Australia Anthony Albanese memberi amaran bahawa negaranya telah menghadapi dan mendesak perubahan untuk menangani situasi tersebut.

“Kami memang perlu menetapkan tahap imigrasi ke tahap yang mampan, dan kami akan mengumumkan butiran mengenai ini minggu ini,” kata Albanese pada hujung minggu. “Ini adalah tindak balas kepada fakta bahawa sistem ini telah rosak.”

Albanese mendesak negara untuk mencari sistem “yang berfungsi untuk Australia, sistem di mana kami dapat mengakses kemahiran yang kami perlukan.”

Dijangka akan mencapai rekod 510,000 pada tahun 2022 hingga 2023, dengan ramalan bahawa jumlah itu akan jatuh ke suku juta dalam beberapa tahun akan datang – kembali ke tahap pra-pandemik – selepas pelaksanaan dasar-dasar baharu.

Australia telah mengejar dasar-dasar yang menarik imigrasi sebagai cara untuk meningkatkan sektor perniagaan yang merosot akibat penutupan dan masalah rantaian bekalan pandemik.

Lonjakan tiba-tiba itu bagaimanapun, menekan pasaran sewaan yang sudah menderita, yang menimbulkan beberapa kesan sampingan yang tidak dijangka.

Kerajaan kini berusaha untuk menguasai semula situasi imigrasi dan cuba mencapai tahap yang dapat dikendalikan: Satu kajian Sydney Morning Herald mendapati 62% pengundi Australia merasakan ambilan imigrasi negara terlalu tinggi.

Kira-kira 650,000 pelajar asing menghadiri universiti di Australia, kebanyakan mereka pada visa kedua, menurut BBC.

Penggubal dasar imigrasi pembangkang Dan Tehan mengatakan kerajaan bertindak terlalu lambat kepada krisis ini kerana tekanan terus meningkat ke atas parti majoriti.

Dalam beberapa hari sejak ucapan perdana menteri, Australia mengumumkan peraturan baharu yang akan mengetatkan dan pekerja berkemahiran rendah yang boleh menyebabkan jumlah keseluruhan imigran dalam tempoh dua tahun akan datang menurun hampir separuh.

Kerajaan juga akan menubuhkan visa baharu untuk pekerja berkemahiran tinggi atau penting yang akan mengurangkan masa pemprosesan ke satu minggu dan membantu perniagaan merekrut bakat sambil terus mengurangkan jumlah keseluruhan.

“Strategi kami akan membawa angka imigrasi kembali ke tahap normal,” Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri Clare O’Neil berkata semasa sesi media pada Isnin, menambah bahawa pentadbiran sebelumnya telah meninggalkan sistem “dalam keadaan berkecai.”

“Tetapi ini bukan hanya tentang angka,” kata O’Neil. “Ini bukan hanya tentang pengalaman imigrasi negara kita pada masa ini. Ini tentang masa depan Australia.”

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.