Bapa Cina, kekasihnya dihukum mati selepas melemparkan kanak-kanak bayi dari tingkat tinggi apartmen: laporan

(SeaPRwire) –   Seorang bapa Cina dan kekasihnya telah dihukum mati selepas dia melemparkan kanak-kanak bayi mereka keluar tingkap apartmen tinggi: laporan

Zhang Bo, bapa itu, dan Ye Chengchen didapati bersalah melakukan pembunuhan berikutan kajian kes mereka oleh Mahkamah Rakyat Agung China, menurut akhbar China Daily yang dimiliki kerajaan.

Ia melaporkan bahawa pasangan itu menganggap kanak-kanak itu sebagai halangan kepada hubungan mereka dan menyusun “kejadian kemalangan” pada November 2020 yang menyebabkan kematian anak perempuan berusia dua tahun dan anak lelaki berusia setahun.

Kanak-kanak itu jatuh dari tingkat ke-15 bangunan perumahan di bandar itu, menurut AFP.

Agensi berita itu melaporkan bahawa Ye mula-mula tidak mengetahui bahawa Zhang telah berkahwin dan mempunyai anak-anak selepas dia memulakan hubungan sulit dengan Zhang.

Kemudian dia menggalakkan Zhang membunuh kanak-kanak itu, dengan mengatakan bahawa mereka akan menjadi “beban kepada kehidupan bersama masa depan” mereka, AFP menyatakan kenyataan Mahkamah Rakyat Negeri Chongqing No. 5.

Mahkamah yang sama mengeluarkan hukuman mati ke atas pasangan itu pada Disember 2021, yang akhirnya dilaksanakan pada Rabu selepas siri rayuan, menurut China Daily.

Dalam keputusannya untuk mengekalkan hukuman mati, Mahkamah Rakyat Agung menetapkan bahawa pembunuhan itu sangat menjijikkan dan layak menerima hukuman yang keras.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.