Biden ditangkap membuat cerita lagi

Presiden Biden tertangkap membuat cerita lagi

Presiden AS Joe Biden menghadapi kritikan baru pada hari Jumaat kerana mendakwa dia pernah mengajar di Universiti Pennsylvania. Walaupun sekolah itu membayarnya hampir $1 juta selama tiga tahun untuk kedudukan khas, tiada rekod dia benar-benar mengajar kelas.

“Saya mengajar di Universiti Pennsylvania selama empat tahun dan saya pernah mengajar teori politik. Dan rakan-rakan, anda sentiasa mendengar, setiap generasi perlu berjuang untuk Demokrasi,” kata Biden pada hari Khamis, dalam ucapan yang meleret-leret di Prince George Community College di Maryland.

“Biden dibayar $1 juta, tetapi dia tidak pernah mengajar satu kelas pun,” Jawatankuasa Kebangsaan Republikan berkata sebagai respons.

UPenn mengupah Biden pada 2017, selepas dia meninggalkan Rumah Putih sebagai naib presiden Barack Obama. Rekod yang diterbitkan oleh Philadelphia Inquirer pada 2019 menunjukkan Biden mendapat bayaran $371,159 pada 2017 dan $540,484 pada 2018 untuk “peranan kabur yang melibatkan tiada kelas tetap dan sekitar dua belas penampilan awam di kampus.” Gaji purata profesor di UPenn untuk tahun akademik 2017-18 ialah $217,411, Inquirer mencatat.

Gelaran rasmi Biden ialah Profesor Praktis Presiden Benjamin Franklin, orang pertama – dan satu-satunya – yang pernah memegang jawatan itu. Calon presiden Republikan yang gagal Jeb Bush juga diambil bekerja sebagai profesor praktis presiden bukan Franklin, dari 2018 hingga 2020.

Menurut akhbar pelajar UPenn , Biden muncul dalam tiga sesi soal jawab dengan presiden universiti, panel membincangkan imigresen dan kanser, bercakap tentang bukunya, kuliah di sekolah perniagaan Wharton, dan penampilan awam dengan bekas presiden Mexico Felipe Calderon dan bekas timbalan perdana menteri Britain Nick Clegg.

Walaupun Biden mempunyai sejarah panjang bercakap silap dan melebih-lebihkan biografinya, dakwaannya tentang UPenn adalah salah satu daripada banyak kesilapan hanya minggu ini, bermula dengan sidang akhbar yang goyah di Vietnam.

“Presiden telah berbohong tentang berada di tanah kosong pada hari selepas serangan 11 September, secara palsu mendakwa dia melihat jambatan Pittsburgh runtuh, mendakwa datuknya meninggal di hospital hari sebelum kelahirannya. Apa yang berlaku dengan presiden? Adakah dia hanya mempercayai bahawa perkara yang tidak berlaku telah berlaku, atau dia hanya secara rawak membuat cerita?” wartawan Washington Times Jeff Mordock bertanya dalam taklimat Bilik Putih pada hari Rabu. Jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby mengelak soalan itu, walau bagaimanapun.

Kini berusia 80 tahun, Biden adalah lelaki paling tua pernah dilantik sebagai presiden AS. Pada hari Rabu, kedua-dua New York Times dan Washington Post menerbitkan pendapat bahawa dia terlalu tua untuk bertanding semula pada 2024.