China menghadapi pemeriksaan terhadap hak minoriti ketika badan PBB mengkaji rekod

(SeaPRwire) –   Negara-negara Barat menggunakan kajian berkala PBB yang biasa terhadap rekod hak asasi manusia China pada Selasa untuk menekan Beijing agar lebih berusaha untuk membenarkan kebebasan bersuara, melindungi hak minoriti etnik dan membatalkan undang-undang keselamatan di Hong Kong yang dicemuh oleh aktivis bebas, antara lain.

Duta China untuk Geneva, Chen Xu, memimpin delegasi daripada kira-kira 20 kementerian di China untuk “kajian tempoh berkala” universal di bawah Majlis Hak Asasi Manusia PBB. Beliau menekankan kemajuan China dalam penghapusan kemiskinan, mengatakan rakyat menyertai “pilihan raya demokratik” dan mengatakan kebebasan bersuara dilindungi.

“China menjunjung tinggi hormat dan melindungi hak asasi manusia sebagai tugas penting dalam pentadbiran negara,” kata Chen melalui penterjemah. “Kami telah memulakan jalan untuk pembangunan hak asasi manusia yang selari dengan tren zaman dan sesuai dengan keadaan negara China dan pencapaian bersejarah yang dipanggil dalam proses ini.”

“Kami menjunjung falsafah berpusatkan rakyat dan berusaha untuk memberi kehidupan yang lebih baik kepada semua rakyat,” katanya.

Proses itu, yang menggalakkan cadangan konstruktif daripada kritikan tajam, walaupun memberi laluan kepada nasihat yang tegas, jika tidak mengapi-apikan, kepada China daripada beberapa negara Barat yang terkemuka.

Leslie Norton dari Kanada menyeru China untuk menghentikan “semua bentuk hilang tanpa jejak yang memaksa menyasarkan pembela hak asasi manusia, minoriti etnik dan pengamal Falun Gong” dan menggesa pembatalan undang-undang keselamatan Hong Kong.

Duta Czech Vaclav Balek menyeru China untuk “menghentikan pengkriminalisasi ungkapan agama dan awam yang aman oleh kumpulan etnik dan agama – termasuk Muslim, Uighurs dan Buddha, Tibet dan Mongolia – di bawah dalih melindungi keselamatan negara” dan “berhenti menculik rentas sempadan dan menakut-nakutkan warganegara China yang tinggal di luar negara.”

Anita Pipan, duta Slovenia di Geneva, mengesyorkan China “menubuhkan moratorium hukuman mati” untuk menuju penghapusannya. Duta Amerika Syarikat Michele Taylor membentangkan senarai kebimbangan, menamatkannya dengan, “Kami mengutuk genosid dan jenayah terhadap kemanusiaan yang berterusan di Xinjiang dan penindasan rentas sempadan untuk menyekat individu di luar negara.”

Beberapa organisasi bebas dan Amerika Syarikat menuduh China melakukan genosid di Xinjiang, tetapi tiada badan PBB yang mengesahkan itu. China menghentam laporan 2022 bekas ketua hak asasi manusia PBB yang mencadangkan jenayah terhadap kemanusiaan yang dilakukan di wilayah barat.

Kozo Honsei, timbalan wakil tetap Jepun di Geneva, menyeru perlindungan hak minoriti yang lebih baik di Tibet dan Xinjiang.

Perbincangan itu menawarkan pandangan berselang-seli terhadap situasi hak asasi manusia di China. Utusan Bolivia memuji usaha China untuk mengurangkan penebangan hutan, wakil Burundi menyeru China untuk meningkatkan akses kepada kesihatan di rantau tengah dan kepada perumahan yang lebih baik di Hong Kong dan Macao, dan Iran memuji “pelan tindakan kebangsaan China untuk hak asasi manusia.”

Setiausaha pertama Ilia Barmin daripada misi diplomatik Rusia menasihati China “untuk terus memperbaiki pemahaman dan keupayaan rakyat untuk menggunakan bahasa Cina yang biasa ditutur dan ditulis di Xinjiang,” dan Frankye Bronwen Levy, penasihat hal ehwal politik untuk Afrika Selatan, menyeru China untuk memperkukuh undang-undang menentang keganasan rumah tangga yang diluluskan lapan tahun lalu.

Bilangan yang sangat tinggi melebihi 160 negara – beberapa pengkritik Beijing, beberapa sekutu – mendaftar untuk mengambil bahagian dalam perbincangan itu. Ini bermakna setiap negara mempunyai maksimum 45 saat untuk bercakap, memaksa sesetengah duta ke dalam apa yang kadang-kadang terasa seperti latihan membaca laju.

Delegasi China mempunyai masa keseluruhan 70 minit untuk membuat kesnya.

“Kajian tempoh berkala” universal melibatkan semua negara ahli PBB datang untuk pemeriksaan – kadang-kadang tajam – oleh negara lain kira-kira setiap lima tahun. Perbincangan 3 1/2 jam bertujuan untuk menawarkan kritikan konstruktif dan menghasilkan laporan bertulis yang akan menawarkan cadangan, bukan kritikan.

Beberapa kumpulan seperti Falun Gong dan aktivis pro-Tibet mengadakan demonstrasi kecil di luar kompleks PBB di Geneva semasa perbincangan Selasa. Di dalam, kira-kira 100 aktivis dari kumpulan bukan kerajaan menghadiri sesi atau menontonnya dari “bilik limpahan” di kompleks PBB yang besar, kata pegawai.

Beberapa kumpulan hak asasi manusia merancang acara di luar kajian China, dan Koalisi Advokasi Tibet, Kongres Uighur Sedunia dan pembela hak asasi manusia di Hong Kong dijangka mengadakan sidang akhbar bersama selepas prosiding.

Satu kumpulan advokasi bertujuan untuk bersuara terhadap pemulangan paksa dari China wanita dari Korea Utara yang melarikan diri daripada negara itu di bawah pimpinan Kim Jong Un.

Pada Isnin, empat pakar bebas hak asasi manusia yang bekerja di bawah mandat majlis itu menyeru pembebasan Jimmy Lai, bekas penerbit Hong Kong yang diadili atas dakwaan keselamatan kebangsaan, dan semua tuduhan terhadapnya ditarik.

Pada kajian China terakhir pada 2018, Amerika Syarikat dan negara lain menyuarakan kebimbangan tentang perlakuan terhadap Muslim Uighur di Xinjiang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.