Garis telefon tidak selamat tentera Jerman digodam dan dibocorkan oleh Rusia, kata menteri pertahanan

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai tentera Jerman menggunakan talian telefon tidak selamat di sebuah hotel di Singapura untuk menyertai panggilan konferens yang diselinap oleh Rusia dan dibocorkan kepada umum, kata Selasa.

Padahuan daripada rakaman audio bocor, yang menampilkan empat pegawai tentera udara Jerman berpangkat tinggi membincangkan secara hipotetikal bagaimana peluru berpandu jangka jauh Taurus boleh digunakan oleh Kyiv terhadap pasukan penjajah Rusia, telah memalukan kerajaan Jerman dan meningkatkan lagi ketegangan antara kedua-dua negara.

“Bukan semua peserta mematuhi prosedur pemanggilan selamat seperti yang dimaksudkan,” kata Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius ketika melaporkan kepada wartawan di Berlin mengenai keputusan awal siasatan berjalan.

Menteri itu berkata pegawai itu, yang namanya tidak diberikan, telah menghadiri Pameran Udara Singapura, yang dihadiri oleh pegawai tentera berpangkat tinggi dari seluruh Eropah, dan kemudian menyertai panggilan WebEx menggunakan telefon bimbitnya atau Wi-Fi hotel tetapi bukan laluan selamat seperti yang dianggap wajib untuk panggilan sedemikian.

“Bagi perkhidmatan rahsia Rusia, ia adalah penemuan yang sebenar. … Serangan penyelinapan terarah berlaku di hotel-hotel yang digunakan secara meluas,” kata Pistorius. “Oleh itu, ia mesti disangka bahawa akses ke konferens telefon ini adalah kebetulan sasaran sebagai sebahagian daripada pendekatan yang luas dan tersebar.”

Pistorius berkata siasatan masih berjalan, keselamatan keseluruhan telah ditingkatkan dan tindakan disiplin awal sedang dipertimbangkan, tetapi akibat peribadi yang teruk tidak mungkin.

“Saya tidak akan mengorbankan mana-mana pegawai terbaik saya kepada permainan Putin, untuk menyatakan dengan jelas,” katanya, merujuk kepada Presiden Rusia Vladimir Putin.

Rakaman audio bocor selama 38 minit itu dimuat naik oleh Margarita Simonyan, pengarang utama saluran televisyen berbayar negara Rusia RT, di media sosial pada Jumaat, hari yang sama pemimpin pembangkang Rusia Alexei Navalny dikebumikan selepas kematiannya dua minggu lalu di koloni hukuman kutub Arctic. Rakaman itu juga muncul hanya beberapa minggu sebelum pilihan raya presiden Rusia.

Walaupun pihak berkuasa Jerman tidak mempersoalkan kesahihan rakaman itu, Canselor Olaf Scholz mengatakan minggu lalu bahawa menyerahkan peluru berpandu itu kepada Ukraine bukan pilihan – dan bahawa beliau tidak mahu Jerman terlibat secara terus dalam perang.

Walau bagaimanapun, Isnin mengugut Jerman dengan “akibat yang teruk” berkaitan dengan kebocoran itu. Ia tidak memperincikan.

Hubungan antara kedua-dua negara semakin merosot sejak Rusia menyerang Ukraine dua tahun lalu.

Dalam rakaman audio bocor, empat pegawai, termasuk ketua tentera udara Jerman, Ingo Gerhartz, didengari membincangkan senario penempatan untuk peluru berpandu Taurus di Ukraine sebelum mesyuarat dengan Pistorius.

Pegawai itu berkata penghantaran awal dan penempatan cepat peluru berpandu Taurus hanya mungkin dengan penyertaan askar Jerman. Pegawai itu berkata latihan askar Ukraine untuk memploy peluru berpandu Taurus sendiri adalah mungkin, tetapi ia akan mengambil berbulan-bulan.

Rakaman itu juga menunjukkan kerajaan Jerman belum memberikan kelulusannya untuk penghantaran peluru berpandu yang dicari oleh Ukraine.

Pistorius berkata Selasa bahawa walaupun kerosakan disebabkan oleh kebocoran itu adalah teruk, “kesilapan masih dikendalikan dan kita kini perlu memfokuskan semula perhatian kepada tugas yang lebih penting,” seperti bagaimana Jerman dan sekutunya boleh terus membantu Ukraine melawan Rusia.

Terdapat perdebatan berbulan di Jerman sama ada untuk menyediakan peluru berpandu Taurus kepada Ukraine ketika Kyiv menghadapi kemunduran medan tempur sehingga Scholz minggu lalu berkata Jerman tidak akan menghantar peluru berpandu itu. Dengan bantuan tentera dari Amerika Syarikat dihalang di Kongres, Jerman kini menjadi pembekal bantuan tentera kedua terbesar kepada Ukraine selepas AS, dan ia terus meningkatkan sokongannya tahun ini.

Pistorius menekankan bahawa walaupun kerosakan yang disebabkan oleh kandungan sebenar rakaman audio bocor adalah “boleh diurus”, kejayaan sebenar Rusia adalah bahawa dengan kebocoran itu ia menetapkan agenda untuk apa yang dibincangkan di Jerman, dan “itu tepat apa yang Putin mahu capai.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.