Hamas berkata ‘tidak ada perbualan tentang tahanan atau perjanjian pertukaran’ sehingga Israel berhenti kempen Gaza: laporan

(SeaPRwire) –   Kumpulan pengganas Palestin Hamas dilaporkan mengeluarkan kenyataan pada hari Khamis menyatakan bahawa tidak akan ada lagi perbincangan mengenai pembebasan tebusan yang mereka tahan sehingga operasi tentera mereka di Gaza berakhir.

“Terdapat keputusan kebangsaan Palestin bahawa tidak ada perbualan mengenai tahanan atau perjanjian pertukaran kecuali selepas berakhirnya agresi sepenuhnya,” baca kenyataan itu, menurut Ynetnews.

Secara berasingan, timbalan pengerusi Hamas di Gaza, Khalil Al-Hayya, memberitahu Al Jazeera bahawa “Kami mahu berakhirnya agresi, kemudian kami akan pergi ke pembinaan semula dan pembinaan, dan kemudian kami akan bercakap mengenai tahanan,” akhbar Jerusalem Post melaporkan.

Kedua-dua kenyataan telah muncul ketika ’ Trey Yingst melaporkan pagi ini bahawa Hamas terus menolak tawaran pegawai Israel untuk gencatan senjata dalam pertukaran untuk tebusan. Kira-kira 129 tebusan dipercayai masih berada di Jalur Gaza.

Pada hari Rabu, pemimpin ’ Ismail Haniyeh, pergi ke Mesir untuk perbualan mengenai kemungkinan gencatan senjata dan pembebasan tebusan dengan Israel, lapor Reuters.

Haniyeh, yang biasanya tinggal di Qatar, terakhir melawat Mesir pada awal November sebelum pengumuman gencatan senjata pertama perang, yang menyaksikan pembebasan lebih 100 tebusan dari Hamas dalam pertukaran untuk tahanan Palestin yang dipegang oleh Israel, menurut Reuters.

Sumber memberitahu Reuters bahawa rundingan, yang juga memberi tumpuan kepada penghantaran bantuan ke Gaza, intensif, dan terdapat kemungkinan kemajuan segera.

Walau bagaimanapun, seorang pegawai Palestin memberitahu Reuters bahawa “sikap Hamas kekal mereka tidak mahu gencatan kemanusiaan,” dan “Hamas mahu berakhirnya peperangan Israel di Gaza.”

“Haniyeh dan Hamas sentiasa menghargai usaha Mesir,” kata pegawai itu juga. “Beliau berada di Kaherah hari ini untuk mendengar sama ada Israel telah membuat tawaran baru atau sama ada Kaherah mempunyai beberapa juga. Terlalu awal untuk bercakap tentang jangkaan.”

’ Anders Hagstrom menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.