Hungaria menghadapi krisis politik apabila presiden meletak jawatan kerana balasan terhadap pengampunan dalam kes penderaan seks

(SeaPRwire) –   Kerajaan Hungary yang lama dipimpin Perdana Menteri Viktor Orbán menghadapi krisis politik yang jarang berlaku selepas Presiden meletak jawatan berikutan kemarahan awam atas pengampunannya kepada seorang lelaki yang disabitkan kesalahan menyembunyikan penderaan seksual kanak-kanak di rumah jagaan kanak-kanak milik kerajaan.

Letak jawatan Presiden Katalin Novák pada hujung minggu lalu berikutan pendedahan bahawa beliau memberi pengampunan pada April 2023 kepada seorang lelaki disabitkan kesalahan menyembunyikan penderaan seksual kanak-kanak di rumah jagaan kanak-kanak milik kerajaan. Menteri Keadilan Judit Varga juga mengumumkan persaraannya berikutan peranannya menyokong keputusan tersebut.

Sesetengah lawan Orbán menyatakan pengunduran dua anggota kanan parti nasionalis Fidesznya tidak cukup, dan bahawa Orbán perlu menanggung akibat politiknya.

“Viktor Orbán tidak malu bersembunyi di belakang rok dua wanita sebaliknya mengambil tanggungjawab,” kata Anna Donáth, ahli parlimen dari parti pembangkang Hungary Momentum di Parlimen Eropah. “Itulah sebabnya perkara ini tidak boleh dibenarkan ditutup seperti ini.”

Orbán tidak memberi sebarang tindak balas terhadap pengunduran tersebut.

Pemimpin kerajaan Eropah yang memerintah Hungary selama tempoh paling lama dan parti Fidesznya memerintah Hungary dengan majoriti hampir tidak terputus sejak 2010. Selepas meletakkan penyokong setia di kepala institusi kerajaan dan kehakiman, dan menguasai sebahagian besar media Hungary, Fidesz mudah menewaskan lawan.

Tetapi pengunduran Novák dan Varga telah memecahbelahkan penyokong Orbán dan membuat sesetengah percaya bahawa mereka dikorbankan untuk melindungi perdana menteri daripada akibat politik skandal tersebut, kata Dániel Hegedus, seorang penganalisis dan felo Pusat Eropah untuk Yayasan Marshall Jerman.

Pengunduran tersebut “bertentangan dengan logik bagaimana kesetiaan dibina ke dalam rejim Orbán sehingga kini,” kata Hegedus. “Ia memecahbelahkan asas pengundi Fidesz sama ada dua politikus ini sebenarnya perlu dikorbankan.”

Novák, bekas naib presiden Fidesz, berkhidmat sebagai menteri keluarga sehingga perlantikannya sebagai presiden pada 2022. Beliau lantang menyokong keluarga tradisional dan perlindungan kanak-kanak, sudut utama imej Fidesz sebagai pembela nilai-nilai konservatif Kristian.

Tetapi pengampunan presiden beliau menyerang reputasi parti itu dan mengancam menjauhkan sebahagian pengundi asas konservatifnya.

“Saya fikir mereka jelas melihat dalam polling dalaman bahawa situasi sedang membahayakan, dan kumpulan pengundi penting menolak tingkah laku bekas presiden,” kata Hegedus mengenai Fidesz.

Beberapa lawan terbesar Orbán mendesak akibat lebih lanjut.

Koalisi Demokratik, parti pembangkang terbesar, menyeru pilihan raya terus sebaliknya meletak jawatan pengganti Novák dilantik oleh majoriti Fidesz di parlimen.

Dalam satu kenyataan di Facebook, Ferenc Gyurcsány, ketua Koalisi Demokratik dan perdana menteri dari 2004 hingga 2009, berjanji dua rakan terdekat Orbán meletak jawatan tidak cukup untuk menutup kontroversi ini.

“Pengunduran Novák dan Varga tidak menutup kes ini, ia membukanya,” tulis beliau.

Tetapi ketua kumpulan parlimen Fidesz, Máté Kocsis, menolak konsep pilihan raya terus.

“Ia tidak berfungsi apabila kiri berkuasa, mereka melantik presiden, dan apabila kami berkuasa, rakyat melantik presiden,” kata Kocsis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.