India Perdana Menteri Modi bersedia menang kerana pemilihan umum 6 minggu bermula dalam demokrasi terbesar di dunia

(SeaPRwire) –   CHENNAI – Hampir 970 juta rakyat India akan memulakan mengundi hari ini apabila India mengadakan pilihan raya umum dengan tinjauan menunjukkan bahawa Perdana Menteri sedia ada akan memenangi penggal ketiga dalam demokrasi terbesar di dunia.

“Banyak rakyat India melihat Modi sebagai ‘tokoh kuat’. Tiada parti pembangkang mampu meletakkan calon yang setanding dari segi karisma. Juga, mereka tidak mempunyai strategi mahupun platform yang konsisten selain bahawa mereka ‘anti-Modi,'” kata Anandh Nair berusia 25 tahun dari Thiruvananthapuram di negeri Kerala kepada Digital baru-baru ini.

Modi pertama kali menjadi perdana menteri pada tahun 2014. Kemudian beliau dipilih semula untuk penggal kedua pada tahun 2019.

Nair, seorang pelajar, berkata bahawa “Semasa dua penggal Modi, kita sebenarnya melihat peningkatan standard kehidupan, terutamanya untuk kelas pertengahan. Satu lagi perkara ialah, pemimpin terdahulu telah ‘berhati-hati’ tentang menyokong identiti Hindu kita, hampir seakan mereka malu dengan itu. Tetapi untuk BJP, tiada keraguan bahawa mereka menunjukkan kebanggaan. Bagi kebanyakan rakyat India, agama merupakan sebahagian penting dalam kehidupan seharian.”

Walaupun Parti Bharatiya Janata (BJP) Modi belum berjaya membuat kemasukan di sebahagian negara, Parti Kongres Kebangsaan India pembangkang utama telah merosot dari segi bilangan negeri yang kini dipegangnya, walaupun sebelum ini mendominasi politik India. Walaupun begitu, Modi baru-baru ini berkempen di negeri-negeri selatan Tamil Nadu dan Kerala yang banyak dianggap sebagai langkah berani, memandangkan parti itu tidak berjaya di sana.

Gurdas Rao, seorang pemandu pelancongan dari Mumbai, memberitahu Digital bahawa, “Modi popular di kalangan kaya dan miskin. Kami semua telah melihat kualiti kehidupan melonjak, jadi mengapa kami tidak akan mengundinya semula?”.

Kejayaan ekonomi India menghadapi krisis ekonomi berikutan wabak COVID-19 paling ketara apabila jiran serantau, Sri Lanka dan Pakistan, menghadapi cabaran besar apabila mereka kehabisan simpanan luar negara. Sebaliknya, India kekal tidak terjejas. Ini berakhir apabila India datang menyelamat Sri Lanka, menyediakan sumber bahan api yang diperlukan semasa krisis ekonominya pada tahun 2022. Kedua-dua Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia juga menganggarkan bahawa India merupakan ekonomi paling pesat membangun pada tahun 2023.

Satu peristiwa penting ialah apabila Modi berusia 73 tahun menghadiri upacara pecah tanah pembukaan Kuil Ram Mandhir, kuil baru di Ayodhya dan menggambarkan ini sebagai “memenuhi impian banyak generasi selama bertahun-tahun”. Ia terletak di tapak suci dipercayai oleh Hindu sebagai tempat kelahiran Raja legenda Rama.

Ia dibuka, walaupun banyak kontroversi mengenai kuil itu dibina di atas masjid yang diruntuhkan, meninggalkan negara terbahagi di sepanjang garis agama. Ramai di kalangan majoriti Hindu menunjukkan respon positif, manakala minoriti agama kurang puas hati.

Prince Samuels, seorang Kristian dari Goa, memberitahu Digital bahawa “India adalah negara yang sangat pelbagai: kami mempunyai gereja, masjid dan kuil; semuanya di jalan yang sama. BJP mengutamakan majoriti Hindu dan tidak mengintegrasikan kepelbagaian agama dan kebudayaan kami ke dalam visi ‘India bersatu’ mereka. Mereka secara terang-terangan menyokong satu masyarakat berbanding yang lain.”

Siddhartha Dubey, profesor kewartawanan berpangkalan di Evanston, Illinois, berkata “Saya fikir diaspora India, yang sebahagian besarnya Hindu, berminat melihat India membangun secara ekonomi dan mengeratkan hubungan dengan negara tempat mereka menetap. Kedua-duanya sedang berlaku. Walau bagaimanapun, secara umumnya, mereka kurang terganggu dengan pengurangan demokrasi dan institusi di dalam India, dan kelihatan banyak yang gembira menyokong Encik Modi.”

Dia memberi amaran bahawa penggal ketiga Modi akan melihat “penggandaan terhadap pembangkang dan masyarakat madani”. Walau bagaimanapun, dari segi hubungan luar negara, beliau berkata bahawa “hubungan Amerika Syarikat-India tidak bergantung kepada siapa yang dipilih sebagai presiden Amerika Syarikat tahun ini.”

Dubey menambah, “Ekonomi India akan membangun dan jika anda melihat ramalan dari syarikat-syarikat besar Amerika, India merupakan tempat utama untuk pelaburan.”

Bekas profesor sejarah India Universiti Delhi, Preeti Singh memberitahu Digital bahawa, “Sokongan Modi di India melampaui perbezaan tahap pendapatan, kategori sosial dan pembahagian kasta. Latar belakangnya sebagai penjual teh (chai walla) telah dibandingkan dengan orang biasa seperti majoriti rakyat India, dan kenaikannya ke kedudukan tertinggi di India melambangkan aspirasi kelas pekerja dan semua rakyat India yang lain.”

“Janjinya dan pelaksanaan politik bersih, kerajaan bebas rasuah dan infrastruktur yang dipertingkatkan telah meningkatkan popularitinya memotong semua kelas dan kategori masyarakat.”

Hubungan luar negara yang kukuh merupakan sudut penting penggal Modi sebagai perdana menteri. Beliau telah mengadakan lawatan luar negara ke seluruh dunia. Modi juga mengekalkan hubungan dengan kuasa-kuasa besar utama dunia yang bersaing antara satu sama lain.

Singh menjelaskan, “Modi jelas memegang ‘netraliti’. Beliau mahu menunjukkan bahawa India cuba memecah belenggu dengan menyatakan bahawa pemain utama seperti Amerika Syarikat dan Rusia mempunyai nilai bebas dalam dasar luar negara India.”

Demikian juga, Modi juga mengekalkan hubungan dengan Israel dan Iran. Sebaliknya, saingan politik terbesar India secara sejarah terus menjadi Pakistan dan China.

Singh juga mencatatkan bagaimana peranan India semasa konflik Rusia-Ukraine “berakar dalam netraliti strategik, sambil juga mengutuk pembunuhan awam yang berlaku.”

Rumela Sen, pensyarah sains politik di Universiti Columbia, menyatakan kebimbangan terhadap “penulisan semula sejarah India” kerajaan BJP untuk menyesuaikan naratif nasionalis Hindu sebagai “pertempuran untuk jiwa India”. Beliau menyebut “pembaruan buku teks tentang kasta” dan “‘pensterilan’ wira kemerdekaan Gandhi pembunuh”(Nathuram Godse) sebagai contoh.

Beliau berkata tindakan BJP “menggugat beberapa institusi dan hak asasi manusia yang menjadi ciri demokrasi India.”

“Kami hampir tidak menyedari penumpuan kuasa di tangan eksekutif, penangkapan tengah malam dan gangguan undang-undang terhadap pembangkang dan kritik serta hakisan media bebas.”

Apabila ditanya mengenai kebimbangan demokrasi merosot dan serbuan terhadap pembangkang di India, jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarikat Matthew Miller memberitahu wartawan pada Isnin bahawa, “India ialah demokrasi terbesar di dunia, ia merupakan rakan strategik penting Amerika Syarikat, dan saya menjangkakan ia akan kekal demikian.”

Walaupun dikritik, Narendra Modi sehingga kini membuktikan bahawa sokongannya kukuh berakar dalam negara dan luar negara. Juga, disertai dengan pembangkang lemah dan keputusan tinjauan, semua petunjuk menunjukkan bahawa Modi mungkin akan dipilih semula untuk penggal ketiga.

Keputusan pilihan raya India akan diketahui pada 4 Jun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.