Intelijen Israel mengesahkan puluhan tebusan yang dipercayai masih hidup di Gaza sebenarnya sudah mati: laporan

(SeaPRwire) –   Intelijen Israel mengesahkan puluhan tebusan yang sebelum ini dipercayai masih hidup di Gaza kini disahkan mati: laporan

Intelijen Israel menyatakan puluhan tebusan yang sebelumnya dipercayai masih hidup di Gaza kini disahkan mati, menurut laporan dari New York Times.

Telah menyimpulkan bahawa sekurang-kurangnya 32 daripada 136 tebusan yang dipercayai berada di Gaza telah dibunuh. Israel dilaporkan telah memaklumkan keluarga-keluarga 32 tebusan tersebut, menurut empat pegawai yang berbicara dengan akhbar itu.

Laporan itu juga menyatakan bahawa pegawai-pegawai sedang menyiasat maklumat intelijen yang tidak disahkan yang menunjukkan sekurang-kurangnya 20 tebusan lagi mungkin telah dibunuh. Kebanyakan daripada mereka yang baru disahkan mati dibunuh pada 7 Oktober, tentera Israel mengesahkan kepada Times.

Laporan itu datang ketika Israel, Amerika Syarikat, Mesir, Qatar dan Hamas terus berunding untuk pertukaran tebusan yang berpotensi untuk tahanan Palestin yang dipegang di Israel.

Israel terus mengekalkan kempennya terhadap Hamas di selatan Gaza, dengan pertempuran kebanyakannya berpusat di Khan Younis, bandar terbesar di selatan Gaza. Tentera Israel juga telah menjalankan usaha untuk membebaskan tebusan secara paksa, dengan tahap kejayaan yang berbeza.

Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant bersumpah kempen itu akan diteruskan sejauh Rafah, bandar di sempadan dengan Mesir.

memberikan sidang akhbar bersama dengan Perdana Menteri Qatar pada Selasa. Beliau mengesahkan bahawa Hamas telah membalas dengan mesej “positif” apabila dikemukakan parameter persetujuan. Mereka tidak menawarkan butiran sebarang perjanjian, bagaimanapun.

“Masih banyak kerja yang perlu dilakukan, tetapi kami terus percaya bahawa persetujuan adalah mungkin dan memang penting,” kata Blinken. “Kami akan terus bekerja tanpa henti untuk mencapainya.”

Perdana Menteri Qatar Mohammed Al-Thani memanggil Israel untuk melaksanakan gencatan senjata bagi membolehkan bantuan kemanusiaan mengalir kepada orang Palestin. Beliau juga memanggil negara-negara Barat untuk teruskan bantuan kumpulan bantuan yang dituduh Israel menggaji beratus-ratus kolaborator Hamas, termasuk sekurang-kurangnya dua belas yang didakwa menyertai serangan pengganas pada 7 Oktober.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.