Israel menekan untuk memberi sanksi baru ke atas Iran, mendesak negara-negara untuk mengisytiharkan Pengawal Revolusi sebagai kumpulan pengganas

(SeaPRwire) –   pada Selasa kata beliau memanggil untuk sanksi tambahan terhadap Iran berikutan serangan peluru berpandu dan drone yang menargetkan Israel pada hujung minggu.

Menteri Luar Israel Israel Katz berkata beliau menghantar surat kepada 32 negara mendesak mereka untuk meletakkan sanksi baru ke atas projek peluru berpandu Iran dan mengisytiharkan Pasukan Pengawal Revolusi Islam (IRGC) sebagai pertubuhan pengganas.

“Bersama tindak balas tentera kepada penembakan peluru berpandu dan UAV, saya memimpin serangan diplomatik terhadap Iran,” Katz menulis di X.

Beliau berkata sanksi tambahan akan “menghentikan dan melemahkan Iran.”

“Kita mesti hentikan Iran sekarang, sebelum terlambat.”

beratus-ratus drone dan peluru berpandu ke atas Israel pada Sabtu berikutan serangan maut ke atas konsulat Iran di Syria awal bulan ini yang meninggalkan 12 mati, termasuk Mohammad Reza Zahedi, seorang komander kanan dalam Pasukan Pengawal Revolusi Iran. Israel tidak menuntut tanggungjawab untuk serangan itu.

Seorang jurucakap tentera Israel berkata 99% drone dan peluru berpandu Iran telah dihalang. Tidak ada kematian dilaporkan selepas sistem pertahanan udara Israel dan campur tangan sekutunya, termasuk A.S., menembak jatuh drone dan peluru berpandu Iran.

Serangan terus ke atas Israel oleh Iran telah meningkatkan kebimbangan bahawa perang Israel terhadap Hamas dan keganasan di Gaza sedang merebak ke konflik serantau yang lebih luas.

Ketua Turus Tentera Israel Herzi Halevi berkata pada Isnin bahawa “pelancaran begitu banyak peluru berpandu, peluru berpandu krus dan drone ke dalam wilayah Israel akan dihadapi dengan tindak balas” tetapi tidak memberikan butiran.

Timbalan Menteri Luar Iran Ali Bagheri Kani berkata kepada TV negara pada Isnin malam bahawa Tehran akan segera bertindak balas terhadap pembalasan Israel, dan bahawa Iran “tidak akan menunggu 12 hari lagi untuk bertindak balas,” menurut Reuters.

bercakap dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pada hujung minggu dan dilaporkan memberitahu beliau bahawa A.S. tidak akan menyertai sebarang serangan balasan Israel terhadap Iran, kata pegawai A.S. pada Ahad.

“Kami percaya Israel bebas bertindak untuk melindungi diri dan mempertahankan diri, di Syria atau di mana-mana… Dasar itu telah lama berlangsung dan ia kekal, tetapi tidak, kami tidak akan membayangkan diri kami menyertai sesuatu seperti itu,” kata seorang pegawai kanan pentadbiran A.S. kepada Reuters.

Di peringkat diplomatik, Kumpulan Tujuh demokrasi utama sedang bekerja ke atas pakej langkah bersepadu terhadap Iran, menurut Perdana Menteri British Rishi Sunak.

Jurucakap Keselamatan Negara Bait Putih John Kirby berkata kepada program “This Week” ABC pada Ahad bahawa A.S. akan terus menyokong hak Israel untuk mempertahankan diri, tetapi tidak mahu perang dengan Iran.

“Dan seperti yang dinyatakan presiden berulang kali, kami tidak mencari perang lebih besar di rantau ini. Kami tidak mencari perang dengan Iran. Dan saya akan tinggalkan pada itu,” kata Kirby.

Digital’s Stephen Sorace dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.