Kembara anti-Israel muncul di Universiti Amsterdam, polis Belanda segera bertindak

(SeaPRwire) –   Kerusuhan anti-Israel telah merebak ke Belanda.

Pada pagi awal Selasa, polisi menangkap lebih daripada 120 orang di kem sementara yang didirikan di Universiti Amsterdam. Serbuan meluas itu berlaku ketika demonstrasi memanggil kematian Amerika Syarikat dan Israel telah berlaku di AS dan telah merebak ke Eropah.

Polis di ibu negara Belanda itu berkata protes itu menjadi ganas dan tindakan mereka adalah “perlu untuk memulihkan ketenteraman” dalam kenyataan pada X.

Para pegawai menggunakan tongkat dan perisai ketika mereka memasuki perhimpunan itu, memukul beberapa pemrotes dan video dari tapak yang disiarkan oleh penyiar negara NOS menunjukkan.

Tiada laporan kecederaan dilaporkan.

Pada Isnin, para penghasut itu meniru templat mereka di kolej-kolej elit AS apabila mereka membentuk halangan dari palet kayu dan basikal, NOS melaporkan.

Gambar dari kampus Amsterdam menunjukkan penghasut itu telah mendirikan khemah, memaparkan banner anti-Israel dan telah mengumpulkan bekalan makanan.

Semakin ramai orang menyertai para pemrotes, yang akhirnya menduduki bahagian universiti itu. Mereka mendesak universiti-universiti Amsterdam memutuskan hubungan akademik dengan Israel atas peperangan dengan Hamas di Gaza dan kadar kematian orang awam yang meningkat.

Polis campur tangan selepas pergaduhan meletus pada waktu malam Isnin di kampus antara dua kumpulan lawan.

Para pegawai memberi arahan berulang kali kepada para pemrotes untuk meninggalkan, yang mereka katakan diabaikan, jadi mereka membersihkan kem sementara itu.

“Protes dalam bentuk ini mencipta situasi yang sangat tidak selamat, sebahagiannya disebabkan halangan yang menghalang perkhidmatan kecemasan memasuki tapak. Sekiranya berlaku bencana, aktivis itu sendiri mungkin terperangkap di tapak,” kata polis.

Polis berkata kampus kekal tenang pada Selasa, selepas orang ramai dibubarkan.

Kampus di Perancis dan juga telah menyaksikan perhimpunan dalam beberapa hari kebelakangan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.