Ketua Agensi PBB Mengenai Penghijrahan Amaran Bilangan Pelarian Syria Yang Meninggalkan Lubnan Akan Terus Meningkat

(SeaPRwire) –   Bilangan pelarian Syria yang meninggalkan Lubnan dijangka akan terus meningkat kerana penderma mengurangkan bantuan, ketua Agensi Pertubuhan PBB bagi Pertubuhan Migran memperingatkan Selasa, apabila tekanan meningkat mengenai kedatangan mereka di pulau Mediterranean Cyprus.

Amy Pope, pengarah agensi Pertubuhan PBB bagi Pertubuhan Migran, berkata kira-kira 3,000 orang Syria telah meninggalkan Lubnan sejak Januari, berbanding 4,500 untuk keseluruhan tahun lepas. Ramai daripada mereka telah menuju ke Cyprus, kira-kira 110 batu jauhnya.

Sebagai tindak balas, Cyprus menangguhkan pemprosesan permohonan pemberian suaka oleh warganegara Syria awal bulan ini kerana bilangan yang besar. Para pegawai Cyprus dilaporkan telah menghantar kapal polis hanya di luar batas wilayah perairan Lubnan untuk menghalang bot pelarian Syria cuba menuju ke Cyprus.

Pope memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa kerajaan sedang mengurangkan pembiayaan bantuan kepada agensi yang bekerja dengan mereka yang melarikan diri dari Syria, yang telah dilanda perang saudara selama lebih 13 tahun, dan ini menjadikan keadaan semakin buruk. Pada masa yang sama, beberapa komuniti Lubnan semakin bosan menampung mereka.

“Kebimbanganku ialah kita akan melihatnya menjadi semakin sukar bagi orang Syria untuk kekal selamat di Lubnan. Dan apabila orang tidak dapat kekal selamat di satu tempat, mereka akan lakukan apa yang akan dilakukan setiap manusia, iaitu mencari di mana mereka boleh pergi,” kata Pope.

“Bilangan sedang meningkat,” katanya. “Lubnan sedang menjadi tempat yang kurang mesra bagi mereka untuk kekal.”

Apabila ditanya mengapa bantuan kepada agensi itu dikurangkan, Pope berkata: “Kerana bilangan konflik telah meningkat, kerana penduduk Syria telah dipindahkan selama hampir 10 tahun, kerana anggapan kita tidak dapat terus membiayai orang Syria apabila kita mempunyai bilangan orang yang semakin meningkat dari pelbagai bahagian dunia.”

Kerajaan Cyprus mendakwa ekonomi Lubnan yang merosot, disertai dengan ketidaktentuan yang dibawa oleh agensi itu dan serangan balas Israel-Lubnan baru-baru ini, menyebabkan bilangan bot yang berlebihan muatan dengan pendatang – hampir kesemuanya orang Syria – mencapai pulau itu.

Presiden Cyprus Nikos Christodoulides dan Ketua Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen dijadualkan tiba di Beirut pada Khamis untuk membincangkan pakej bantuan yang mungkin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.