Ketua hak asasi manusia PBB menyeru supaya berakhirnya ‘penindasan’ suara bebas merdeka di Rusia

(SeaPRwire) –   ketua hak asasi manusia memanggil Isnin untuk pengakhiran segera “penindasan” suara bebas merdeka di Rusia dan menyatakan kebimbangan tentang “penganiayaan” pemimpin pembangkang Alexei Navalny, yang meninggal dunia di penjara bulan lalu.

Volker Türk, dalam ucapan meluas, juga meratapi puluhan konflik di seluruh dunia, pelanggaran meluas yang telah memberi kesan kepada jutaan, dan pemindahan yang disebabkan oleh perang, yang boleh meningkat di tempat seperti Timur Tengah, Tanduk Afrika dan Sudan.

“Jarang sekali manusia pernah menghadapi begitu banyak krisis yang cepat meningkat,” katanya kepada Majlis Hak Asasi Manusia.

Merujuk kepada beberapa negara di antara puluhan yang mengadakan pilihan raya negara tahun ini, Türk mengutuk “semakin banyak sekatan” terhadap pembela hak asasi, wartawan dan “kritik yang dirasakan” di India. Beliau menyeru pihak berkuasa AS untuk memastikan bahawa undian itu universal, merujuk kepada dasar diskriminasi yang membatasi hak untuk mengundi bagi orang keturunan Afrika.

Dalam tempoh kempen pilihan raya presiden Rusia dari 15-17 Mac, Türk berkata pihak berkuasa Rusia “telah semakin meningkatkan penindasan terhadap suara pembangkang” dan mencatat bagaimana beberapa calon “telah dicegah daripada bertanding kerana ketidakcukupan pentadbiran yang didakwa.”

Beliau berkata kematian Navalny di penjara Rusia bulan lalu “menambah kebimbanganku yang serius tentang penganiayaannya” dan mencatat bagaimana beribu-ribu ahli politik, wartawan, pembela hak asasi manusia, peguam dan lain-lain telah menghadapi tuduhan jenayah atau pentadbiran kerana sekadar “menyatakan pendapat mereka di media sosial.”

Türk menyeru penelitian segera dan menyeluruh ke atas semua kes di mana orang di Rusia ditahan kerana menjalankan kebebasan asasi, dan “pengakhiran segera penindasan suara bebas merdeka dan para profesional undang-undang yang mewakilinya.”

“Masa depan negara bergantung kepada ruang terbuka,” katanya. Undian Mac hampir pasti akan melihat Presiden Vladimir Putin, 71, mengukuhkan tempatnya dalam kuasa sehingga sekurang-kurangnya 2030.

Türk bersuara terhadap persepsi “bermotivasi perkauman” aktiviti polis di beberapa negara Barat dan menyeru China mengkaji semula undang-undang prosedur jenayah dan “kesalahan samar ‘memilih pertengkaran dan membuat masalah'” dalam salah satu artikelnya.

“Saya menyeru pembebasan pembela hak asasi manusia, peguam dan lain-lain yang ditahan di bawah undang-undang tersebut,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.