Krisis sempadan Finland meningkat apabila berpuluh-puluh pendatang merentasi sebelum penutupan semula

(SeaPRwire) –   Puluhan migran menyeberang pada Jumaat, beberapa jam sebelum penutupan semula dua titik lintasan selatan di sempadan dengan Rusia kerana negara Nordik itu mengalami lonjakan pemohon suaka.

Titik lintasan Vaalimaa dan Niirala telah dibuka semula secara ringkas pada Khamis selepas ditutup pada akhir bulan lalu, bersama-sama dengan enam lagi pos sempadan Finland di sempadan dengan Rusia.

Finland menyalahkan Moscow kerana menghantar migran ke kawasan sempadan dalam usaha untuk merosakkan negara itu, yang menyertai NATO pada bulan April. Rusia menafikan tuduhan itu.

“Ini adalah fenomena luar biasa. Kami tidak pernah melihat lalu lintas seperti ini sebelumnya,” timbalan komander sempadan Samuli Murtonen memberitahu penyiar Finland YLE.

Sudah pada hari Khamis lewat, Pengawal Sempadan Finland telah melaporkan bahawa puluhan migran tanpa dokumentasi yang sesuai atau visa telah tiba di dua titik pemeriksaan.

Walau bagaimanapun, kerajaan Finland memutuskan pada hari yang sama untuk menutupnya semula, berkuat kuasa pada Jumaat pada pukul 8 malam. Mereka akan kekal ditutup sehingga 14 Januari.

Pembukaan semula ringkas itu bertujuan untuk menguji sama ada “fenomena” migran masih wujud di sempadan, menurut kerajaan Finland.

Pada akhir November, kerajaan Orpo memilih untuk menutup seluruh sempadan 1,340 kilometer (830 batu) selama sekurang-kurangnya dua minggu kerana kebimbangan bahawa Moscow menggunakan migran untuk merosakkan Finland dalam tindakan didakwa “perang hibrid”.

Pihak berkuasa Finland menyatakan bahawa hampir 1,000 migran tanpa visa yang sesuai atau dokumentasi sah telah tiba di kawasan sempadan sejak Ogos sehingga akhir November, dengan lebih daripada 900 daripada mereka pada bulan November sahaja. Angka-angka itu jauh lebih tinggi daripada biasa.

Finland menuduh Rusia secara sengaja menghantar migran – kebanyakannya sedang mencari suaka di Finland – ke kawasan sempadan, yang biasanya dikawal ketat di sebelah Rusia oleh Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan, atau FSB. Kremlin menafikan bahawa Rusia menggalakkan migran memasuki Finland dan mengatakan bahawa ia menyesali penutupan sempadan Finland.

Terdapat lapan titik lintasan untuk lalu lintas penumpang dan kenderaan di sempadan darat Finland-Rusia, dan satu titik landasan untuk keretapi kargo. Mulai Jumaat petang, hanya titik landasan akan kekal terbuka antara kedua-dua negara.

Awal Disember, pihak berkuasa Finland menyatakan bahawa majoriti besar migran yang tiba pada November berasal dari tiga negara: Syria, Somalia dan Yemen.

Finland, sebuah negara dengan penduduk 5.6 juta orang, membentuk sebahagian besar sayap timur laut NATO dan bertindak sebagai sempadan luaran Kesatuan Eropah di utara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.