Kuwait Mengundi Dalam Pilihan Raya Ke-4 Dalam Tempoh Banyak Tahun Dalam Usaha Terbaharunya Untuk Menamatkan Kebuntuan Politik

(SeaPRwire) –   DUBAI, United Arab Emirates (AP) — mengadakan pilihan raya negara pada Khamis untuk kali keempat dalam tempoh empat tahun ketika negara kaya minyak itu cuba menamatkan kebuntuan politik jangka panjangnya.

Majlis perundangan pilihan negara mempunyai lebih kuasa berbanding kebanyakan di dunia Arab, tetapi telah lama berselisih dengan kerajaan, yang dilantik oleh keluarga diraja.

Ini adalah pilihan raya pertama sejak , 83, mengambil alih kuasa selepas kematian saudaranya yang separuh pada Disember. Emir baru membubarkan parlimen pada Februari selepas seorang ahli parlimen didakwa menghina beliau.

Pengundi akan memilih di kalangan 200 calon untuk mengisi 50 kerusi di majlis perundangan. Tiada parti politik.

Pertelagahan politik domestik telah menyelubungi Kuwait selama bertahun-tahun – termasuk perubahan kepada sistem kebajikan – yang menghalang sheikhdom itu mengambil hutang. Ini meninggalkan ia dengan sedikit dalam kasnya untuk membayar gaji sektor awam yang membengkak, walaupun menjana kekayaan yang amat besar daripada rizab minyaknya.

Parlimen telah berulang kali dibubarkan selepas gagal bergerak ke hadapan.

Tahun lepas, Mahkamah Perlembagaan Kuwait membatalkan dekri 2022 membatalkan pembatalan lain. Emir Kuwait kemudian membatalkan parlimen itu sekali lagi dan mengadakan pilihan raya untuk parlimen baru musim panas lepas, yang dibatalkan dengan keputusan Februari.

Kuwait, sebuah negara dengan kira-kira 4.2 juta orang yang sedikit lebih kecil daripada negeri New Jersey di Amerika Syarikat, mempunyai rizab minyak mentah terbesar keenam di dunia.

Ia telah menjadi sekutu setia Amerika Syarikat sejak mengusir tentera penjajah Iraq Saddam Hussein. Kuwait menjadi tuan rumah kira-kira 13,500 tentera Amerika, serta ibu pejabat hadapan Tentera Darat Amerika Syarikat di Timur Tengah.

Kuwait adalah satu-satunya negara Teluk Arab yang mempunyai parlimen dipilih secara demokratik yang mengenakan sekatan tertentu ke atas keluarga pemerintah – yang tetap melantik kerajaan dan boleh membubarkan perhimpunan mengikut kehendaknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.