Mahkamah tertinggi Croatia memutuskan Presiden Milanović tidak boleh menjadi perdana menteri karena kempen

(SeaPRwire) –   ZAGREB, Croatia (AP) — Mahkamah Perlembagaan Croatia pada Jumaat melarang Milanović daripada menjadi perdana menteri jika parti pusat kiri beliau berjaya memperoleh majoriti selepas pilihan raya parlimen minggu ini.

Undian pada Rabu berakhir tanpa keputusan. Kesatuan Demokratik Croatia atau HDZ yang mentadbir berjaya memperoleh undian terbanyak tetapi tidak cukup untuk memerintah sendiri. Walaupun berada di tempat kedua, Parti Demokratik Sosial Milanović juga cuba mengumpulkan gabungan di parlimen 151 ahli.

Milanović membuat pengumuman mengejutkan bahawa beliau akan bertanding untuk jawatan perdana menteri hanya beberapa jam selepas memanggil pilihan raya pada 17 April. Mahkamah Perlembagaan memberi amaran kepadanya bulan lalu bahawa beliau perlu meletak jawatan terlebih dahulu, amaran yang diabaikannya.

“Mahkamah Perlembagaan menetapkan bahawa dengan kenyataan dan tingkah lakunya, presiden … telah meletakkan dirinya dalam kedudukan di mana beliau tidak boleh menjadi calon perdana menteri kerajaan masa depan atau perdana menteri masa depan,” kata keputusan itu.

Milanovic dan parti SDPnya berkata Mahkamah Perlembagaan tidak berhak menentang kehendak rakyat. Mereka mendakwa parlimen masa depan boleh memilih siapa sahaja yang mereka mahukan sebagai perdana menteri berikutnya.

“Pilihan raya sudah berakhir dan kehendak rakyat akan menentukan, dan bukan hakim,” kata Milanovic dalam sidang akhbar.

Presiden SDP Pedja Grbin menggambarkan keputusan itu sebagai “menyedihkan.” Beliau menggesa kumpulan pembangkang lain membantu membentuk kerajaan baru tanpa HDZ.

Milanović telah mengatakan beliau tidak melanggar undang-undang tertinggi Croatia dengan secara terbuka menyokong pembangkang semasa kempen dan berkata beliau akan menjadi perdana menteri baharu. Beliau menuduh Perdana Menteri semasa Andrej Plenković terlibat dengan rasuah meluas.

Pertembungan antara dua pemimpin tertinggi Croatia ini telah mendominasi undian, yang juga dianggap sebagai ujian menjelang pilihan raya Parlimen Eropah pada Jun.

Milanović sangat kritikal terhadap mengenai perang di . Jika beliau berjaya membentuk kerajaan, ini berpotensi membuka ruang untuk pengaruh pro-Rusia yang lebih kuat di negara itu, serupa dengan Hungary dan Slovakia.

Keputusan rasmi undian Rabu menunjukkan bahawa HDZ Plenković memenangi 61 kerusi parlimen manakala SDP Milanović memperoleh 42. Gerakan Tanah Air yang berhaluan kanan jauh muncul sebagai pembuat raja dengan 14 kerusi.

Mahkamah Perlembagaan berkata Milanović tidak boleh menjadi perdana menteri walaupun jika meletak jawatan sebagai presiden untuk mengambil jawatan baharu itu. Sesetengah politik pembangkang mendakwa mahkamah dikawal oleh konservatif yang mentadbir.

Mantan Perdana Menteri Jadranka Kosor berkata keputusan dan pengumuman mahkamah bertentangan dengan perlembagaan itu sendiri. Politik sayap kiri Dalija Orešković menggambarkan mahkamah tertinggi Croatia sebagai “salah satu daripada beberapa institusi yang ditawan.”

HDZ secara besar-besaran memegang jawatan sejak Croatia merdeka. Negara Balkan itu menjadi ahli EU pada 2013, dan menyertai kawasan perjalanan pasport bebas dan kawasan euro Eropah tahun lalu.

Pilihan raya presiden dijadualkan diadakan di Croatia menjelang akhir tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.