Norway bersiap untuk ribut terkuat sejak 1990-an

(SeaPRwire) –   Pantai tengah Atlantik Norway bersiap-siap Rabu ini kerana pihak berkuasa memberi amaran bahawa negara itu mungkin menyaksikan ribut terkuatnya sejak tahun 1990-an dan menasihati orang ramai untuk tinggal di dalam rumah.

Angin ribut berkuasa hurikan dijangka melanda rantau itu, dengan syarikat penerbangan dan pengangkutan feri meramalkan gangguan. Polis memberi amaran bahawa angin pecut 78 hingga 112 batu sejam dijangka.

Menjelang tengah hari Rabu, terdapat laporan tersebar tentang pengangkutan feri menghubungkan pulau Norway menangguhkan perkhidmatan mereka, dan penutupan sekolah, jalan raya, terowong dan jambatan merentasi negara berbukit.

Diberi nama “Ingunn” oleh ahli meteorologi Norway, ribut itu dijangka mendarat di pusat Norway sekitar tengah hari Rabu sebelum bergerak ke utara Khamis.

Ribut itu dijangka melanda kawasan yang sama seperti ribut malam tahun baru 1992, salah satu ribut terkuat dalam sejarah Norway, akhbar VG menulis.

Pihak berkuasa mengeluarkan amaran merah, tahap tertinggi, untuk kawasan sekitar bandar Trondheim, di mana angin kuat dijangka Rabu. Amaran merah lain juga dikeluarkan untuk kepulauan Lofoten, di utara sepanjang pantai di Artik.

“Amaran bahaya merah jarang dikeluarkan dan mesti diambil dengan sangat serius,” kata Nils Karbø dari Pentadbiran Jalan Raya Awam Norway.

“Penting untuk mengukuhkan objek longgar dan menilai sama ada kerja di luar boleh diubah atau ditangguhkan,” kata Gunn Robstad Andersen dari Pihak Berkuasa Pemeriksaan Buruh Norway. Beliau menambah bahawa majikan perlu menggalakkan orang bekerja dari rumah dan mengelakkan perjalanan yang tidak perlu.”

Norwegian Air Shuttle merancang untuk kembali ke Oslo Rabu, agensi berita Norway NTB menulis.

Tiada penerbangan dibatalkan sehingga pagi Rabu, tetapi jurucakap Catharina Solli dari Norwegian Air Shuttle berkata bahawa mereka “mengambilnya lapangan terbang demi lapangan terbang semasa kami bergerak”, NTB menulis.

Polis meminta orang ramai mengelakkan keluar jika mungkin, dan berwaspada terhadap objek terbang apabila keluar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.