Pangkalan tentera AS di Iraq, Syria diserang sekali lagi, membawa jumlah ke sekurang-kurangnya 90 sejak 17 Oktober

(SeaPRwire) –   Pejabat pertahanan kanan Amerika Syarikat memberitahu Digital bahawa terdapat dua serangan baru ke atas pangkalan tentera Amerika Syarikat di Iraq dan Syria.

Di Pangkalan Udara Al-Asad di Iraq, sebuah drone serangan satu hala telah ditembak jatuh berhampiran pangkalan. Tiada kecederaan atau kerosakan dilaporkan.

Di Pangkalan Patrol Al-Shaddadi di Syria, terdapat serangan pelbagai roket, walaupun tiada kecederaan atau kerosakan dilaporkan kepada infrastruktur.

Serangan terbaru meningkatkan jumlah serangan kepada sekurang-kurangnya 90 sejak Oktober 17, yang kurang daripada dua minggu ke dalam perang Israel dengan Hamas.

Serangan-serangan telah dituntut oleh kumpulan payung beberapa militan Iran yang dikenali sebagai Perlawanan Islam di Iraq. Militan mengatakan serangan mereka adalah membalas sokongan Washington terhadap Israel dan kehadiran tentera mereka di Iraq dan Syria.

Iran mempunyai pengaruh yang besar di Iraq, dan satu gabungan kumpulan yang disokong Iran membawa Perdana Menteri Iraq Mohammed Shia al-Sudani ke kuasa pada Oktober 2022. Pada masa yang sama, terdapat kira-kira 2,000 tentera Amerika Syarikat di Iraq di bawah perjanjian dengan Baghdad, terutamanya untuk menentang ISIS.

Baghdad juga bergantung sangat kepada pengecualian sekatan Washington untuk membeli elektrik dari Iran, dan sejak pencerobohan Amerika Syarikat pada tahun 2003, simpanan mata wang asing Iraq disimpan di Bank Simpanan Persekutuan Amerika Syarikat, memberi Amerika Syarikat kawalan yang signifikan ke atas bekalan dolar Iraq.

Amerika Syarikat dan kebanyakan komuniti antarabangsa pula telah bergegas untuk menghalang perang di Gaza yang terkepung daripada menyebar merentasi rantau ini.

Tidak seperti Hezbollah, dianggap sebagai wakil paling kuat Iran di rantau ini, militia Iraq sehingga kini hanya memainkan peranan terhad ke dalam konflik ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.