Patriarkh Latin mengatakan gambar menunjukkan biara Gaza yang dibom sebagai Rumah Putih meningkatkan ‘keprihatinan’ dengan IDF

(SeaPRwire) –   Latin Patriarchate of Jerusalem telah melepaskan gambar kompleks gereja yang dipimpin oleh pemimpin Kristian mendakwa telah dibom oleh Pertahanan Israel (IDF).

telah menerbitkan surat minggu lepas mendakwa dua wanita Kristian telah ditembak, dan sebuah biara telah dibom oleh IDF pada Sabtu di Holy Family Parish di Gaza.

Jurucakap IDF telah menafikan dakwaan tersebut, dengan menyatakan dakwaan “tidak sepadan dengan kesimpulan kajian awal yang mendapati askar IDF menyerang kedudukan musuh yang disyaki.”

Patriarkat menulis dalam satu kenyataan media pada Isnin, “Berdasarkan laporan kami pada 16 Disember 2023, berkenaan kematian dan kecederaan beberapa warganegara di biara Latin Gaza, serta kerosakan serius ke atas struktur, kami memaparkan beberapa gambar yang kami terima.”

Gambar-gambar tersebut dilaporkan diambil oleh semasa serangan didakwa berlaku.

“Sudah tiba masanya untuk mengakhir konflik yang tidak bermakna ini,” tulis patriarkat.

Gambar-gambar tersebut diterbitkan pada hari yang sama pegawai-pegawai Pejabat Putih mengakui dakwaan dari Latin Patriarkat dan Vatican mengenai keganasan terhadap Gereja Holy Family.

Koordinator Keselamatan Negara Jack Kirby memberitahu wartawan Isnin bahawa Pejabat Putih “mengikuti laporan menggerunkan dari kompleks gereja pada hujung minggu ini.”

Kirby juga secara khusus menyebut dakwaan patriark mengenai dua wanita ditembak oleh penembak tepat IDF ketika berada dalam kompleks Gereja Holy Family.

“Biarkan saya hanya, langsung dari awal, seperti yang saya katakan sebelum ini: Setiap kematian awam adalah tragedi. Kami telah sangat jelas bahawa kami percaya setiap usaha mungkin perlu dibuat untuk mencegah kematian awam,” kata Kirby. “Sayangnya, ia kelihatan dalam kes ini, seorang ibu dan anak perempuannya kehilangan nyawa mereka. Dan hati kami bersama keluarga yang berkabung ke atas orang tersayang mereka.”

Pizzaballa, ketua Gereja Katolik di dan seorang kardinal, menulis dalam suratnya pada Sabtu menggambarkan peristiwa bahawa mangsa – dikenali sebagai Nahida dan anaknya Samar – “ditembak dan dibunuh ketika mereka berjalan ke Biara Suster. Satu dibunuh ketika cuba membawa yang lain ke tempat selamat.”

Kirby berkata mengenai komunikasi AS dengan IDF, Kami telah mengangkat kebimbangan kami mengenai insiden khusus ini dengan kerajaan Israel dan mengenai keperluan mereka yang cedera atau terluka untuk dapat diselamatkan dengan selamat, supaya mereka dapat menerima rawatan perubatan yang sesuai.”

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara menjelaskan tiada bukti serangan didakwa bertujuan untuk membunuh awam dalam konflik tersebut.

“Seperti yang juga saya katakan, berhubung isu gereja ini, kami amat prihatin; kami telah mengangkat kebimbangan khusus mengenainya dengan rakan sejawat Israel kami, dan kami akan terus berbuat demikian,” kata Kirby. “Tetapi kami belum melihat sebarang bukti bahawa Israel bertujuan untuk berperang dan membunuh orang awam yang tidak bersalah secara taktikal, operasi.”

Beberapa paroki Kristian lain juga dilaporkan cedera dalam serangan itu, yang Pizzaballa mendakwa tidak dijangka dan tanpa amaran walaupun tiada pejuang di dalam kompleks tersebut.

“Tujuh orang lagi ditembak dan cedera ketika mereka cuba melindungi orang lain di dalam kompleks gereja,” tulis Latin patriark. “Tiada amaran diberi, tiada pemberitahuan diberi. Mereka ditembak secara dingin di dalam premis Paroki, di mana tiada belligerents.”

Gereja Holy Family adalah satu-satunya gereja di Jalur Gaza dan salah satu komuniti Kristian yang tinggal di rantau ini.

Kompleks paroki adalah rumah kepada Missionaries of Charity, satu pertubuhan agama wanita yang memberikan khidmat kepada mereka yang sakit dan kurang upaya.

Pizzaballa melaporkan bahawa roket yang dilancarkan dari tangki Israel ketika serangan itu mengenai biara para suster, mengganggu operasi pertubuhan itu memberikan khidmat kepada kira-kira 54 orang awam kurang upaya yang tinggal di dalam kompleks tersebut.

“Pembekalan elektrik bangunan (sumber elektrik tunggal) dan sumber bahan api musnah,” tulis Pizzaballa. “Rumah itu rosak akibat letupan dan kebakaran besar yang berikutan. Dua roket lagi, dilancarkan oleh tangki IDF, menyerang Biara yang sama dan menjadikannya tidak layak dihuni.”

Laporan tersebut diperkuat oleh kemarahan di .

“Saya terus menerima berita yang sangat serius dan menyedihkan mengenai Gaza. Awam tidak bersenjata adalah sasaran bom dan tembakan. Dan ini berlaku bahkan di dalam kompleks paroki Holy Family, di mana tiada pengganas, tetapi keluarga, kanak-kanak, orang yang sakit dan kurang upaya, para suster,” kata ketika ucapan Angelus minggu ini.

“Ada yang mengatakan, ‘Ini adalah pengganasan dan perang.’ Ya, ini adalah perang, ini adalah pengganasan. Itulah sebabnya Al-Quran mengatakan bahawa ‘Allah mengakhiri peperangan… busur dia patahkan dan tombak dia patahkan,'” kata paus terus. “Marilah kita berdoa kepada Tuhan untuk kedamaian.”

IDF terus menafikan dakwaan tersebut.

Berikutan laporan dua wanita yang ditembak di kawasan Gereja Latin di Shejaya, IDF telah menyiapkan kajian awal ke atas insiden tersebut. Kajian mendapati pada 17 Disember, pada waktu petang, pengganas Hamas melancarkan Roket Pendorong Picu (RPG) ke arah tentera IDF dari kawasan gereja,” kata IDF berikutan dakwaan tersebut.

Mereka menambah, “Tentera kemudiannya mengenal pasti tiga orang di kawasan tersebut, beroperasi sebagai peninjau untuk Hamas dengan membimbing serangan mereka ke arah tentera IDF. Sebagai tindak balas, tentera kami menembak ke arah peninjau dan terdapat impak yang dikenal pasti.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.