Pencari suaka dari Maghribi mengatakan dia membunuh orang Inggris berusia 70 tahun ‘untuk rakyat Gaza’

(SeaPRwire) –   Seorang pemohon suaka dari Maghribi yang melakukan serangan ganas berikutnya pada 7 Oktober serangan Hamas yang memicu perang Israel-Hamas divonis Kamis untuk menikam seorang pria berusia 70 tahun di jalan-jalan kota pantai Inggris.

Ahmed Alid, 45, menikam Terence Carney enam kali pada 15 Oktober di pusat Hartlepool beberapa minit selepas dia menyerang seorang rakan sebilik yang sedang tidur sambil berteriak “Allahu Akbar,” atau “Allah Maha Besar” dalam bahasa Arab.

Serangan itu datang lapan hari selepas militan Hamas menyerbu ke Israel pada 7 Oktober dan Alid memberitahu polis beliau telah melakukannya “untuk orang-orang Gaza.” Dia bersumpah beliau akan membunuh lebih jika beliau mempunyai mesingan dan senjata lain, pembela jaksa Jonathan Sandiford berkata di Mahkamah Mahkota Teesside.

Alid juga disabitkan cubaan membunuh untuk serangan terhadap Javed Nouri, yang berkongsi rumah di dengannya dan pemohon suaka lain. Alid marah Nouri telah memeluk agama Kristian.

Rakan sebilik memberitahu polis bahawa Alid mula membawa pisau selepas menonton liputan TV tentang serangan Hamas dan pengeboman Israel ke atas Gaza yang berikutnya.

Alid tertawa apabila melihat rakaman pembunuhan oleh Hamas, membimbangkan rakan sebiliknya, Nouri memberitahu polis.

“Setiap kali mereka akan membunuh seseorang, dia akan memuji Tuhan,” kata Nouri. “Saya sangat tertekan dari malam itu dan saya telah melihat sesuatu yang menakutkan dan menakutkan dalam matanya.”

Nouri telah membuat aduan kepada pegawai perumahan, Pejabat Rumah dan polis dan Alid diberi amaran beliau boleh kehilangan perumahannya.

Alid memberitahu polis beliau membenarkan membunuh seorang lelaki yang tidak bersalah kerana Britain membantu mencipta “entiti Zionis” dan Israel telah “membunuh kanak-kanak yang tidak bersalah.”

“Mereka membunuh kanak-kanak dan saya membunuh seorang lelaki tua,” katanya.

Semasa temu bualnya dengan dua orang detektif wanita, Alid menjadi gelisah dan menyerang mereka. Tetapi butang kecemasan dalam bilik temu bual tidak bekerja dengan betul dan pegawai-pegawai lain hanya campur tangan selepas peguam bela Alid menghubungi nombor kecemasan untuk meminta bantuan.

Beliau disabitkan kesalahan tambahan untuk menyerang pegawai-pegawai itu.

Alid menafikan tuduhan-tuduhan terhadapnya. Walaupun beliau mengakui penikaman itu, beliau berkata beliau tidak berniat untuk membunuh atau menyebabkan kecederaan yang serius.

Penjatuhan hukuman dijadualkan pada 17 Mei.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.