Perdana Menteri Meloni sekutu menyahut kritikan, mengatakan dasar yang sama tetapi ‘Eropah telah berubah’

(SeaPRwire) –   PERTAMA DI FOX – Seorang rakan rapat kepada Giorgia Meloni memberitahu Digital bahawa kritikan terhadapnya kerana meninggalkan dasar-dasar mengenai imigresen haram dan isu-isu lain adalah tidak berasas.

Timbalan Menteri Luar Negeri Itali Edmondo Cirielli memberitahu Digital, “Giorgia Meloni tidak berubah, Eropah yang berubah.” Cirielli ialah pengasas bersama dan penyelaras kebangsaan parti Meloni, Parti Fratelli D’Italia.

Beliau berkata Itali memberi inspirasi kepada untuk mengikuti sikap konservatif kuatnya.

Beliau berkata bahawa Eropah Ursula von der Leyen sedang memperhatikan dasar-dasar Itali dan “mendengar sebab-sebab Itali. Itali sentiasa mahu negara-negara menjadi lebih kuat di Eropah dan memimpin yang lain di Eropah tentang ini. Von der Leyen sendiri mengiringi Meloni dalam tindakannya terhadap imigresen haram. Mereka sudah campur tangan di Mesir dan Tunisia. Kami akan segera berbuat demikian di Libya juga.”

Beliau menambah “antara lain, akan ada pilihan raya Eropah dalam beberapa bulan dan parti konservatif yang diketuai oleh Giorgia Meloni, Parti Konservatif Eropah yang diketuai oleh Giorgia Meloni, akan memberi arah baru kepada Eropah ini. Dan Parlimen Eropah itu sendiri, Parti Rakyat Eropah itu sendiri, akan perlu mengambil kira masalah yang wujud hari ini dan yang diiktiraf Giorgia Meloni semasa kempen pilihan raya.”

Kadar kelahiran di Itali telah jatuh ke tahap terendah dalam rekod pada tahun 2023 dengan penurunan tahunan yang ke-15 berturut-turut. Pada tahun 2023, Itali mencatatkan 379,000 kelahiran, penurunan 3.6% daripada tahun 2022.

Cirielli berkata masalah ini tidak hanya mengenai Itali, tetapi mengenai keseluruhan Eropah Barat. Dalam belanjawan 2024nya, Itali memperuntukkan kira-kira 1 bilion Euro (anggaran $1.1 bilion) untuk beberapa langkah yang bertujuan menangani krisis demografi Itali.

“Kami sedang melaksanakan siri dasar yang bertujuan menyokong kelahiran, kadar kelahiran dan pasangan muda, baik pada peringkat ekonomi dan kewangan, dan ini jelas juga merupakan fenomena sosial. Ia berkaitan dengan mengubah minda dan memahami bahawa hidup merupakan peluang dan kegembiraan untuk semua,” kata timbalan menteri luar negara itu.

Laluan dari Afrika Utara ke Itali menjadi salah satu laluan migrasi yang paling sibuk dengan data menunjukkan kedatangan pendatang meningkat 50% pada tahun 2023 berbanding tahun sebelumnya.

Cirielli mengiringi Perdana Menteri Meloni minggu lepas ketika mereka menandatangani perjanjian baru sebagai sebahagian daripada “Rancangan Mattei” Itali untuk Afrika.

“Kami dihadapkan dengan fakta zaman yang tidak hanya mengenai Itali,” kata Cirielli.

Rancangan Mattei bertujuan menangani pendidikan dan latihan, pertanian, kesihatan, air dan pembangunan tenaga sambil bertujuan menjadikan Itali hab tenaga untuk mengangkut bekalan gas asli dari Afrika ke Eropah yang lain.

“Kami sedang campur tangan, terlebih dahulu, dengan perjanjian dengan negara-negara Afrika Utara untuk mencegah keberangkatan dari pantai-pantai ini, tetapi di atas segala-galanya, kami cuba datang ke tempat asal migrasi. Mereka cuba membantu pembangunan dan pada masa yang sama juga menyediakan saluran migrasi yang sah. Kerana masalah sebenar bukanlah migrasi itu sendiri dan sebaliknya ia adalah pertubuhan-pertubuhan jenayah yang berada di sebaliknya yang sedang mencipta perdagangan hamba baru.”

Beliau menambah “Globalisasi ini menjadi sangat kuat pada peringkat kewangan, mengeksploitasi perdagangan antarabangsa ini dan dengan cara ini mengganggu kestabilan Afrika, menjadi pertubuhan jenayah yang mencuci wang dari perdagangan antarabangsa ini, menyalurkan ke dalam dadah, senjata dan juga sering menyokong penyebab pertubuhan pengganas.”

Di bawah pengerusi berputar Itali, menteri luar negara G-7 bertemu minggu lepas di pulau resort Itali Capri dengan memanggil untuk tindakan terhadap serangan terhadap Israel.

“Itali, dengan presiden G-7, telah mengutuk dan mengetahui dengan jelas bahawa Iran sedang menjalankan tindakan pengganas di Semenanjung Arab di Timur Tengah, tetapi ia juga benar bahawa kita tidak memerlukan eskalasi… serangan pemboman Israel terhadap pejabat konsular, ibu pejabat diplomatik, juga merupakan tindakan berisiko. Di sisi lain, semua G-7 menyedari bahawa tindak balas Iran adalah tindak balas, kali ini tindak balas seimbang, bermoderasi berbanding episod itu sendiri.”

Cirielli menambah “Ia difahami bahawa kerajaan Iran tidak mahu eskalasi dan oleh itu semua bersetuju, dalam G-7, atas jemputan mengikut teladan Biden dan Giorgia Meloni dan jiran yang rapat dan bersedia menyokong,Israel, terutamanya hak Israel untuk mempertahankan diri dan hak Israel untuk wujud. Tetapi kita perlu membawa maju penurunan ketegangan dan mencegah perang serantau meletus dari isu ini di Gaza.”

Pada Disember, Itali menarik diri daripada Belt and Road Initiative (BRI) yang bertujuan membina semula Jalan Sutera untuk menghubungkan China dengan Asia dan Eropah dengan meluaskan perbelanjaan prasarana China pada jalan dan laluan pengangkutan laut.

Cirielli berkata langkah menarik diri tidak menghentikan hubungan antara Itali dan China tetapi yang terbaik bagi perdagangan Itali.

“Ia merupakan kesilapan oleh Kerajaan Conte dan kerajaan pusat kiri yang mendahului kita untuk membuat persetujuan politik kerana ia kelihatan tidak konsisten dengan perikatan Traktat Atlantik Utara dan juga dengan Kesatuan Eropah…kita menamatkan persetujuan ini pada tarikh akhir semula jadi dan sedang menubuhkan perkongsian ekonomi-sosial baru, seperti yang telah diketahui oleh Perancis dan Jerman. Oleh itu, tidak ada gangguan hubungan, tetapi modulasi yang berbeza berdasarkan hubungan kuno, hampir seribu tahun antara puak Italik dan puak Cina, berdasarkan dialog yang baik, perdagangan yang menguntungkan bagi kedua-dua belah pihak.”

“Pembangkang telah berkata bahawa tidak salah mempunyai hubungan diplomatik atau hubungan ekonomi dengan China, ia salah mempunyai hubungan politik yang menjadi asas persetujuan dilancarkan oleh China ke arah dunia,” beliau menyimpulkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.