Perwakilan Libya melawat Beirut untuk membuka semula perbincangan mengenai ulama yang hilang sejak 1978

(SeaPRwire) –   Sebuah delegasi Libya melawat Beirut minggu ini untuk membuka semula perbincangan dengan pegawai-pegawai Lubnan mengenai nasib seorang ulama Lubnan terkemuka yang hilang sejak 1978 di Libya, dan pembebasan anak bekas diktator Muammar Gaddafi yang telah ditahan di Lubnan selama bertahun-tahun, kata pegawai-pegawai itu.

Perbincangan itu bertujuan untuk mengaktifkan semula persetujuan dorman antara Lubnan dan Libya, dicapai pada 2014, untuk kerjasama dalam siasatan mengenai kehilangan Syeikh Moussa al-Sadr pada 1978, kata pegawai kehakiman dan.

Nasib ulama itu telah menjadi isu yang lama menjadi punca ketegangan di Lubnan. Keluarganya percaya beliau masih mungkin hidup di penjara Libya, walaupun kebanyakan orang Lubnan menganggap al-Sadr, yang kini berusia 94 tahun, sudah mati.

Anak lelaki bekas pemimpin Libya Hannibal Gaddafi telah ditahan di Lubnan sejak 2015 selepas beliau diculik dari Syria berjiran, di mana beliau tinggal sebagai pelarian politik. Beliau diculik oleh militan Lubnan yang menuntut maklumat mengenai nasib al-Sadr.

Pihak berkuasa Lubnan melepaskan beliau tetapi kemudiannya menahan beliau, menuduh beliau menyembunyikan maklumat mengenai kehilangan al-Sadr.

Seorang pegawai undang-undang yang mengetahui kes itu berkata delegasi Libya meninggalkan Beirut selepas menghabiskan beberapa hari di Lubnan, di mana mereka bertemu dengan menteri kehakiman dan seorang hakim yang memimpin jawatankuasa menyiasat kehilangan al-Sadr.

Pegawai itu menggambarkan perbincangan itu sebagai “positif” tetapi tidak memberikan butiran atau mengatakan sama ada mereka mencapai sebarang keputusan. Delegasi itu dijangka kembali minggu hadapan, katanya, dan menambah pihak berkuasa Lubnan dan Libya merawat kedua-dua kes sebagai berasingan.

Beliau berkata “tiada persetujuan” sehingga kini untuk pembebasan Gaddafi.

Semua pegawai itu bercakap dengan syarat tanpa nama kerana mereka tidak dibenarkan bercakap dengan wartawan.

Lawatan delegasi Libya tidak diumumkan secara rasmi oleh Lubnan atau Libya. Kerajaan yang diiktiraf antarabangsa Libya, berpangkalan di Tripoli, tidak segera menjawab permintaan ulasan.

Al-Sadr ialah pengasas kumpulan Amal, sebuah militia Syiah yang berjuang dalam perang saudara Lubnan 1975-90 dan kemudian menjadi sebuah parti politik, kini diketuai oleh Speaker Parlimen Lubnan yang berkuasa Nabih Berri.

Ramai pengikut al-Sadr yakin bahawa Muammar Gaddafi mengarahkan al-Sadr dibunuh berikutan pertikaian mengenai bayaran Libya kepada militia-militia Lubnan. Libya mengekalkan bahawa ulama itu, bersama-sama dua rakan perjalanannya, meninggalkan Tripoli pada 1978 dalam penerbangan ke Rom.

Pada Ogos tahun lalu, pihak berkuasa kehakiman Libya secara rasmi meminta Lubnan melepaskan Hannibal Gaddafi kerana kesihatannya merosot selepas beliau mogok lapar pada Jun dan dimasukkan ke hospital beberapa kali.

Human Rights Watch minggu ini mengeluarkan kenyataan meminta pembebasan Gaddafi. Kumpulan hak asasi itu mencatatkan bahawa Gaddafi hanya berusia 2 tahun ketika kehilangan al-Sadr dan tidak memegang jawatan senior di Libya sebagai orang dewasa.

“Penahanan secara nyata sewenang-wenangnya atas tuduhan yang tidak berasas selepas menghabiskan lapan tahun dalam penahanan pra-perbicaraan menjadikan sistem kehakiman Lubnan yang sudah teruk menjadi bahan lawak,” kata Hanan Salah, pengarah serantau Timur Tengah dan Afrika Utara Human Rights Watch dalam kenyataan itu.

“Memang boleh difahami orang mahu tahu apa yang berlaku,” kata Salah. “Tetapi ia tidak sah untuk menahan seseorang dalam penahanan pra-perbicaraan selama bertahun-tahun semata-mata kerana hubungannya yang mungkin dengan orang yang bertanggungjawab terhadap salah laku.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.